'Kayıp Interpol başkanı Çin'de alıkonuldu'

Bir haftadır haber alınamayan Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) Başkanı Meng Honwei’nin Çin'de gözaltına alındığı iddia edildi. Olaya ilişkin bir haftadır açıklamada bulunmayan Çinli yetkililerden cevap bekleniyor.

Dış Haberler

Reuters'ın haberine göre bir haftadır haber alınamayan Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) Başkanı Meng Honwei’nin Çin Hükümeti tarafından gözaltına alındığı öne sürüldü.

Interpol merkezinin bulunduğu Fransa'nın Lyon kentinde yaşayan Meng Honwei’nin eşi, polise yaptığı başvuruda kocasından Eylül sonunda Çin'e seyahat ettiğinden beri haber alamadığını söylemişti. Meng'in Çin ziyaretinin sebebi bilinmiyor.

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock tarafından bugün yapılan açıklamada 29 Eylül'den bu yana kayıp olan Meng ile ilgili Çinli yetkililerden açıklama istenildiği kaydedildi. BBC'ye bilgi veren bir yetkili ise Meng'in Fransa'da kaybolmadığını aktardı.

ÇİN'DEN CEVAP ALINAMIYOR

Fransa polisi de olayın ardından soruşturma başlatmış, Çin ile temas haline olduklarını açıklamıştı.

Çinli yetkililer ise kayıp başkan için henüz resmi bir açıklama yapmazken, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’na gönderilen faks ise yanıtlanmadı.

Geçmişte Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı ve Bakan Vekilliği de dahil olmak üzere üst düzey pozisyonlarda görev yapmış olan Meng Hongwei, 2016 yılından bu yana Interpol'ün başında bulunuyor. Meng, 2016'da Interpol Başkanı olduğunda bu göreve seçilen ilk Çinli olmuştu.