'İsrail, Katar haricindeki Sünni Arap devletleriyle işbirliğine hazır'

İsrail Savunma Bakanı, Katar haricindeki Sünni Arap devletleriyle ortak düşmanlara sahip olduklarını, bu nedenle işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Dış Haberler

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya'alon, bölgedeki Sünni Arap devletleriyle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Katar haricindeki bu ülkelerin İsrail'le ortak düşmana sahip olduğunu söyleyen Ya'alon, bu düşmanları "Müslüman Kardeşler, cihatçılar ve Şii ekseni" olarak tanımladı.

BBC Arapça'ya konuşan Ya'alon, Ortadoğu'da yaşananları "jeopolitik deprem" olarak nitelendirirken, bu depremin bölge istikrarına daha uzun süre sarsacağını söyledi.

Sürece hiçbir zaman "Arap ya da Müslüman Baharı" adını vermediklerini, durumun daha karmaşık olduğunu söyleyen Ya'alon, şu anda Ortadoğu'da İran'ın öncülüğünde, Suriye'nin, Hizbullah'ın ve Husilerin de desteğiyle "radikal Şii ekseni" kurulduğunu savundu.

Ya'alon, diğer tarafta Gazze'deki gücü sınırlandırılmış Müslüman Kardeşler bulunduğunu ancak bunun da Katar ve Türkiye tarafından desteklendiğini kaydetti.

Savunma Bakanı, Mısır, Ürdün ve Katar haricindeki Körfez ülkelerinin ortak düşmanlara sahip olduğunu, bu durumun onları Batı ve İsrail'e yakınlaştırdığını söyledi.