İsrail istihbaratı: SADAT, Hamas'a yardım ediyor

İsrail istihbarat servisi, Türkiye'de silahlı kampları olduğu söylenen SADAT'ın Hamas'a destek verdiğini öne sürdü.

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet’ten yapılan açıklamada SADAT'ın Hamas'a destek verdiği öne sürüldü. Yapılan açıklamada 1 Ocak günü Tel Aviv’de gözaltına alınan ve önceki gün Türkiye’ye sınırdışı edilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’nin sorgu sırasındaki açıklamalarına dayandırıldı. 

Duvar'ın haberine göre Tekeli, İsrail’de Hamas’a yardım suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra "işkence gördüğünü" söylemişti.

Şin Bet açıklamasında ortaya atılan kimi iddialar şöyle

"Cemil Tekeli’nin 1 Ocak’ta gözaltına alınması sonrası 21 Ocak günü de Dara’am Jabarin isimli bir İsrail vatandaşı gözaltına alındı. Şin Bet açıklamasına göre, Tekeli ve Dara'am Jabarin Türkiye’de üst düzey Hamas üyesi Zaher Jabarin tarafından örgüte yardım etmeleri için tutulmuştu."

‘SADAT HAMAS’I SİLAH FUARINA GÖTÜRDÜ’

Şin Bet, “Tekeli’nin sorgusu sırasında, Türkiye’nin SADAT aracılığıyla Hamas’ın askeri açıdan güçlenmesine katkı yaptığı öğrenildi” ifadelerini kullandı. İddiaya göre SADAT, üst düzey Hamas üyelerinin 2015’te Türkiye’de bir silah fuarına gitmesini de sağladı.

Açıklamada, “Sorgu sırasında Hamas’ın, Cihad Yağmur aracılığıyla Türk yetkililerle doğrudan temas halinde olduğu ortaya çıktı” denildi.

‘TEKELİ HAMAS ÜYELERİNİ TÜRKİYE’YE YERLEŞTİRDİ’

İddiaya göre Tekeli’den 2012’de, Türkiye’ye gelen Hamas üyelerinin yerleşmelerine yardımcı olması da istenmişti. Şin Bet, bu kişilerin büyük çoğunun, kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in kurtarıldığı takas anlaşmasıyla serbest bırakılan Hamas üyeleri olduğunu belirtti.

İddiaya göre Tekeli bu kişilerin Türkiye’de kalmalarına uygun vize almalarına, ev kiralamalarına, araba almalarına ve kendi isimlerine şirket açıp yerleşik düzene geçmelerine yardımcı oldu.

'HAMAS ÜYELERİ MİLYONLARCA DOLARI AKLADI'

İsrail’in iddiasına göre, aynı soruşturmada, Hamas’ın Türkiye’de Zaher Jabarin’in talimatlarıyla kara para akladığı da belirlendi. İddiaya göre paranın kaynağı Türkiye’de yetkililerden gizlenirken, Hamas üyeleri açtıkları bir şirket aracılığıyla Gazze’ye gönderilecek milyonlarca doları akladı.

Dara’am Jabarin sorgusunda, Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğini, kendisinden yüz binlerce avroyu Batı Şeria’ya götürmesinin istendiği ortaya çıktı. Jabarin’in evinde de 91 bin avro bulunduğu belirtildi.

Şin Bet, Tekeli’nin Zaher Jabarin ile yardımcısı Salameh Mar’i’nin Türkiye’ye yerleşmesine yardım ettiğini, Dara’am Jabarin’in de bu iki kişinin talimatlarıyla hareket ettiğini savundu.

‘TÜRK YETKİLİLER TEŞVİK ETTİ’ İDDİASI

Açıklamada, Türkiye’ye şu suçlama yöneltildi:

“Soruşturmanın bulguları, Hamas’ın Türkiye’deki dallanmış ekonomik ve askeri faaliyetinin Türk yetkililerin görmezden gelmesi ve bazen teşvik etmesiyle, bazıları hükümete yakın olan Türk vatandaşlarının da yardımıyla, engelsiz bir biçimde gerçekleşiyor.”

Haaretz gazetesi, sınır dışı edilen Tekeli hakkında İsrail’de iddianame hazırlanmasının beklendiğini, Dara’am Jabarin’in ise önümüzdeki günlerde mahkemeye çıkarılacağını yazdı. 

ew:view_injectablenews==165908]