IŞİD'li Türkiye vatandaşına Rusya'da hapis cezası

Rusya'da Türkiye vatandaşı A. Fırat, IŞİD'li olduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya'da Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi, Türkiye vatandaşı A. Fırat’ı IŞİD'e katılımı sebebiyle 4 yıl hapis cezasına mahkum etti. 

Mahkeme temsilcisi Alena Katkalo, Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda A. Fırat suçlu bulundu ve 4 yıllık hapis cezası ile 7 bin ruble para cezası verildi" ifadelerini kullandı.

Katkalo, Türkiye vatandaşının "terör örgütünün faaliyetlerine katılmak, sahte belge ve yasadışı sınır ihlali" gibi suçlamalarla mahkum edildiğini belirtti.

Türkiye vatandaşının 2011 yılında Suriye'de IŞİD'in yapısal birliğine dahil olduğu ve bu birliğin işlevsel faaliyetlerini yürüttüğü, askeri ve fiziksel hazırlıklar yaptığı ve bazı bölgelerin korunmasından sorumlu olduğu öne sürüldü.  

Mahkeme, 2014 yılında Fırat'ın aldığı emir üzerine Türkiye üzerinden sahte pasaportla Rusya'ya geldiğini tespit etti. Daha sonra 2015 yılının Mart-Ekim aylarında Krasnodar'da yaşadığı ve internet üzerinden örgütün katılımcılarıyla temasına devam ettiği saptandı.

Son olarak 2015 Ekim ayında Krasnodar Havalimanı'nda sahte pasaportla Türkiye'ye gitmeye çalışırken gözaltına alınan Fırat'ın suçunu kabul ettiği bildirildi.