IŞİD, ABD'li özel güvenlik şirketlerini ihya etti

Irak-Şam İslam Devleti, Ortadoğu halkları için "kabus" anlamına gelirken, ABD'li özel güvenlik şirketleri kârına kâr katıyor.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), tüm Ortadoğu'yu birbirine katarken, ABD merkezli özel güvenlik şirketleri IŞİD'den hayli "memnun."

The Daily Beast'ten Kate Brannen'ın haberine göre, Lockheed Martin, General Dynamics, AM General çok sayıda yeni sipariş alıyor.

IŞİD ve IŞİD'le savaş gerekçesiyle büyüyen şirketlerden birisi de, New York merkezli SOS International.

Sahadaki en büyük oyunculardan olan SOS International (SOSi), Irak'ta faaliyet yürütüyor. Şirketin yönetiminde, Irak işgalinin mimarlarından Paul Wolfowitz ve Donald Rumsfeld'in eski özel asistanlarından Paul Butler gibi isimler yer alıyor.

SOSi'nin internet sitesinde verilen bilgiye göre, 2015 yılında şirketin aldığı işlerin değeri 400 milyon dolardan fazla. Irak Besmaya ve Taci'deki ABD ordusu yerleşkelerinde SOSi faaliyet yürütüyor.

IŞİD'le savaşa karşı Irak'ta bulunan 3 bin 500 ABD askerinin yanı sıra, gündeme getirilmeyen 6 bin 300 dolayında da şirket askeri bulunuyor. Bunlar, Irak'taki ABD operasyonlarına destek veriyor.

Irak işgalinin doruk noktasındaki 163 bin paralı askere nazaran hayli az olsa da, bu askerlerin sayısı düzenli bir şekilde artıyor. Paralı askerler, yalnızca muharebede değil, çok çeşitli alanlarda istihdam ediliyor.

ABD, bu şirketler aracılığıyla, "resmi" olarak asker göndermese de, gayrıresmi olarak birliklerini bir ülkeye konuşlandırabiliyor.

SOSi aynı zamanda merkezi Irak hükümetine ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne de güvenlik danışmanlığı hizmeti veriyor.

Irak işgalinde görev yapmış emekli bir tümgeneral olan Frank Helmick, artık işadamı olarak Irak'a gittiğini, ancak işgal sırasında üniformalarıyla gördüğü herkesin bir şekilde hala Irak'ta bulunmaya devam ettiğini söylüyor.