Irak ve Suudi Arabistan diplomatik ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor

Suudi Arabistan ve Irak tarafından yapılan ortak açıklamada, stratejik bağların geliştirilmesi için bir koordinasyon konseyi kurulacağı duyuruldu.

Dış Haberler

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, geçtiğimiz gün başlattığı İran ve Kuveyt'i de kapsayacak olan ortadoğu turunun ilk ayağında Suudi Arabistan Kralı Selman'la bir araya geldi.

JerusalemPost'ta yer alan habere göre, ''komşular arasındaki sorunlu ilişkileri iyileştirme girişiminin'' bir parçası olarak Irak ve Suudi Arabistan, iki ülke arasındaki stratejik bağların geliştirilmesi için bir koordinasyon konseyi kuracak.

Suudi devlet ajansı tarafından yapılan açıklamada, "ülkeler, ilişkileri umut edilen stratejik seviyeye yükseltmek ve farklı alanlarda işbirliği için yeni ufuklar açmak için bir koordinasyon konseyi kurmaya karar verdiler" ifadeleri yer aldı.

Suudi Arabistan'ın 25 yıl aradan sonra 2015'te Bağdat'taki elçiliğini yeniden açtığı ve Şubat ayında Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr Bağdat'a bir ziyarette bulunduğu biliniyor.

Abadi'nin turu, başlangıçta Katar ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere diğer Arap devletleri arasındaki diplomatik anlaşmazlıkta taraf tutmaktan kaçınmak amacıyla ertelenmişti.

Kral Selman ve Abadi, en son Mart ayında bir Arap zirvesinin oturum aralarında bir araya gelmişti.