'Hamas ile Şam görüşüyor; ancak Şam Hamas'ın adımlarını yeterli bulmuyor'

İran ile Hizbullah'ın, Suriye krizinin başlamasıyla birlikte ilişkileri kopan Şam yönetimi ile Hamas'ı yeniden yaklaştırmak için arabuluculuk yaptığı, Şam'ın da "olumlu sinyaller gönderdiği" söyleniyor.

Dış Haberler

2011 yılında Suriye'ye yönelik "cihat" başlayınca, bölgedeki en önemli destekçilerinden olan Esad yönetimi ile kopan Hamas, yeni önderliği ile birlikte yeniden İran ekseninde hizalanıyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Hamas'ın yeni lider Yahya Sinvar'ın seçilmesi ve örgütün diğer bölgesel destekçilerinden Katar ile Türkiye'nin İran'la ilişkilerini geliştirmek istemesi de Hamas'ın Şam ile arasını düzeltmesine katkıda bulunuyor.

Filistinli bir yetkilinin aktardığına göre, Hamaslı yetkililer bu sene içerisinde üç kez Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'la görüştü.

Üst düzey bir Hamas heyetinin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yemin töreninde bulunması ile birlikte, Tahran'ın Hamas'a mali ve askeri desteği artırdığı da bildiriliyor.

Suriye hükümetine yakın bir Lübnanlı siyasetçi, İran ve Hizbullah'ın arabuluculuğunda, Hamas ile Şam yönetimi arasında görüşmelerin başladığını doğruladı.

Lübnanlı siyasetçi, görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu kaydederken, Filistinli bir yetkili de Suriye'den "olumlu sinyaller geldiğini" belirtti.

Rai el-Yevm'de yazan tanınmış Filistinli gazeteci Abdülvari Atvan, Suriyeli yetkililerin arabuluculara uzlaşmaya açık olduklarını, ancak Hamas'a eskisi gibi Şam'da ofis açma imkânı tanımayacaklarını söylediklerini aktarıyor.

Suriye'deki Filistinli bir yetkili olan Halid Abdülmecid de, Suriyelilerin gözünde Hamas'ın ilişkileri geliştirme amacıyla yaptığı açıklamalar "yeterli değil."

Abdülmecid, Suriyeli yetkililerin Hamas'ın yaptığını "ihanet" olarak gördüklerini, uzlaştırma adımlarının da henüz ciddi bir aşamaya ulaşmadığını kaydetti.