Güney Kore'den ABD’ye ‘direktif’ tepkisi

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Moon Chung-in, ülkesinin ‘bağımsız’ bir devlet olduğunu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne yaptırımları kaldırmak için ABD’nin onayına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Haber Merkezi

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Moon Chung-in, Güney Kore'nin bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) yaptırımları kaldırmak için ABD'nin onayına ihtiyaç duymadığını söyledi.

Sputnik’in Yonhap haber ajansından aktardığına göre, Moon, bir röportajında, Güney Kore ile ABD arasındaki ilişkilerin iki egemen devlet perspektifinden görülmesi gerektiğini belirtti.

KDHC’ye yönelik yaptırımların kaldırılacağına ilişkin Seul yönetiminden gelen açıklamalara, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Onayımız olmadan hiçbir şey yapmıyorlar" şeklindeki yanıtına tepki gösteren Moon, "Onay ifadesi yanlış, bunun yerine istişare ve uzlaşma kelimeleri doğru olur. Trump, 'Güney Kore, ABD ile istişare etmeden veya uzlaşmadan yaptırımları kaldırmayacak' demeliydi" diye konuştu.

Seul'ün, yaptırımları kaldırmak için ABD'nin onayına ihtiyaç duymadığını vurgulayan Moon, "Güney Kore, bağımsız ve egemen bir devlettir. ABD Başkanı nasıl böyle konuşabilir? Biz neden ABD'nin direktiflerini izlemek zorunda olalım? Eğer zorundaysak biz bağımsız bir ülke miyiz?" ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI GÜNDEMDE

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, 10 Ekim'de yaptığı açıklamada, Seul'ün, 2010'da 45 Güney Koreli denizcinin ölümüne yol açan savaş gemisine saldırının ardından alınan ve "24 Mayıs önlemi" olarak adlandırılan yaptırımların büyük ölçüde kaldırılmasını değerlendirdiklerini duyurmuştu.

Açıklamanın ardından Trump, Güney Kore'nin ABD'nin onayı olmadan Pyongyang'a yaptırımları kaldırmayacağını savunarak, "Bizim onayımız olmadan yapmayacaklar. Onayımız olmadan hiçbir şey yapmıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

ABD MEMNUNİYETSİZ

ABD’nin Güney Kore ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında Eylül ayında imzalanan askeri anlaşmada sınır hattında uçuşa yasak bölge oluşturulmasına da karşı çıktığı, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha’yı arayarak memnuniyetsizliğini dile getirdiği ortaya çıkmıştı.