ABD memnuniyetsiz, müttefikler Kore'de 'çatladı'

ABD, Güney Kore’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’yle yaptığı askeri anlaşmada yer alan ‘uçuşa yasak bölge’ye keşif uçuşlarını engelleyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. İki ülke arasında oluşturulacak uçuşa yasak bölgenin 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dış Haberler

ABD, Güney Kore ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında Eylül ayında imzalanan askeri anlaşmada sınır hattında uçuşa yasak bölge oluşturulmasına karşı çıktı. Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun kendisini arayarak anlaşma hakkındaki “memnuniyetsizliğini” dile getirdiğini söyledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanının bu sözleri iki müttefik arasında dışarıya sızan ilk çatlak olarak değerlendirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in 19 Eylül’de KDHC lideri Kim Jong-un’u başkent Pyongyang’da ziyareti sırasında imzalanan ortak savunma anlaşmasında, iki ülke sınırının silahlardan arındırılması, mayınların temizlenmesinin yanısıra uçuşa yasak bölge kurulması da yer alıyor. Anlaşmanın 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Reuters’ın konuyla ilgili iki ayrı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Güney Kore ile KDHC arasında askeri gerilimi düşürmek ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla süren görüşmelerden ABD ilk kez rahatsızlığını ifade ediyor. ABD, Kuzey ile Güney arasında kara ve demiryollarının yeniden inşası için varılan anlaşmaya da KDHC'ye yaptırımlarını ihlal anlamına geleceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

ABD, KHDC’nin nükleersizleşme konusunda “tatmin edici” adımlar atmadığını savunarak anlaşmanın erken imzalandığını ileri sürüyor. Anlaşmayla ABD’nin bölgedeki keşif uçuşları ve Güney Kore ile birlikte yaptığı yakın hava desteği tatbikatları engellenecek. 1 Kasım’da yürürlüğe girecek uçuşa yasak bölge, askeri sınır hattının kuzey ve güneyinde 40 km’lik bir alanı kapsayacak ve bu bölgede savaş uçaklarının tatbikatlarına izin verilmeyecek, helikopter, insansız hava aracı ve balonların seyrine de kısıtlama getirilecek.

Öte yandan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Pompeo’nun konuyla ilgili yeterince bilgilendirilmediği için memnuniyetsizlik ifade ettiğini, daha sonra Güney Koreli mevkidaşını yeniden arayarak zirvede başarılar dilediğini söyledi.

Pompeo’nun sözünü ettiği zirve önceki gün Güney Kore, KDHC ve Birleşmiş Milletler Komutanlığı arasında ilk kez gerçekleştirilen üçlü zirveydi. Salı günü yapılan zirvede iki ülke arasında varılan askeri anlaşmanın nasıl uygulanacağı müzakere edildi. Ancak görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.