Global Times: Trump 'Tek Çin' politikasını değiştirirse intikam alırız

Çin'in resmi yayınlarından Global Times, Donald Trump'ın "Tek Çin" politikasını değiştirmesi durumunda Çin'in karşılık vereceğini söyledi.

Dış Haberler

Donald Trump'ın tartışmaya açtığı "Tek Çin" politikasının değişmesi durumunda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) ne cevap vereceği merak ediliyor.

ÇHC'nin resmi yayınlarından Global Times, "Tek Çin" politikasının Çin'in ABD başkanlarından istediği bir "kapris" değil, ÇHC-ABD ilişkilerinin korunması ve Asya-Pasifik'teki düzenin sağlanması için bir zorunluluk olduğu vurgulandı.

Gazetede çıkan yazıda, Trump'ın Tek Çin politikasından vazgeçmesi durumunda, Çin halkının hükümetinden "intikam" isteyeceği, bu konuda pazarlık olmayacağı iddia edildi.

Global Times'taki bu yazı, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika gezisi sırasında Houston'da durarak bazı Cumhuriyetçi senatörlerle görüşmesinden hemen sonra geldi.

Tsai burada Teksas Valisi Greg Abbott ile görüştü. Görüşmede ABD, Teksas ve Tayvan bayrakları yer aldı. Tsai ayrıca ünlü Cumhuriyetçi senatör John McCain ile telefonda görüşürken, "görüşme" trafiğinde Cumhuriyetçi başkan adaylarından Ted Cruz da yer aldı.

ÇHC'nin güneydoğusundaki bir ada olan Tayvan, 1949 yılında Kızıl Ordu'nun Çin'i tamamen ele geçirmesinin ardından buraya kaçan milliyetçi hükümetin üssü oldu.

ABD'nin 1979'da ÇHC ile resmi diplomatik ilişkiler kurmasının ardından, Çin anakarasının ve Tayvan'ın tek temsilcisinin ÇHC olduğunu kabul etmiş oldu.

Tayvan, BM tarafından dahi bir ülke olarak tanınmıyor.