Trump'tan Çin'e tehdit: 'Tek Çin Politikası'na bağlı kalmak zorunda değiliz

Donald Trump, Çin Halk Cumhuriyeti ile gerginliği artırma sinyalleri veriyor. Trump, "Tek Çin Politikası"na bağlı kalmak zorunda olmadıklarını savunurken, Çin Halk Cumhuriyeti'nden tepki gecikmedi.

Dış Haberler

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) karşıtı açıklamalarını sürdürüyor.

Fox News'e konuşan Trump, Tayvan lideri ile telefonda görüşmesinin eleştirilmesine karşı çıkarak, yaptığını savundu.

"'Tek Çin' politikasını tamamen anlıyorum" diyen Trump, bununla birlikte Çin ile ticaret dahil bazı konularda yeni anlaşmalar yapmadan, "Tek Çin Politikası"na bağlı kalmalarını anlayamayacağını söyledi.

Trump, Çin'in devalüasyon ve gümrük vergisi gibi adımlarının ABD'ye zarar verdiğini, ayrıca Pekin'in Güney Çin Denizi'ne askeri yığınak yaptığını ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti konusunda da ABD'ye yardımcı olmadığını savundu.

Trump'ın bu açıklamalarına hem ÇHC'den hem de Çin medyasından sert tepki geldi.

Çin'in yayın organlarından Global Times, Trump'ı "cahil bir çocuk" olarak nitelendirerek, Tek Çin Politikası'nın alınıp satılacak bir şey olmadığını vurguladı.

ÇHC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang ise, ABD'nin yeni yönetimini Tayvan meselesinin hassasiyetini tanımaya çağırdı.

Sözcü, Tayvan meselesinin ABD-ÇHC ilişkilerine de zarar vereceğini hatırlattı. 

Bir Çin adası olan Tayvan, Çin Kızılordusu'nun 1949'da milliyetçi Guomindang iktidarını devrimesinin ardından, eski rejimin yönetimine evsahipliği yapıyor.

Tayvan'ı Çin toprağı sayan ve anavatanla bir gün birleşeceğini savunan ÇHC, Tayvan'ı ayrıca tanımaya yönelik adımlara sert tepki gösteriyor.

1972 yılında tesis edilen ABD-ÇHC ilişkileri neticesinde, ABD "Tek Çin Politikası"nı benimsemiş ve Tayvan'ı ÇHC'den ayrı bir devlet olarak görmediğini ilan etmişti.

Tayvan, Birleşmiş Milletler tarafından da bir devlet olarak tanınmıyor.