Erdoğan BM Genel Kurulu'nda: Gelir dağılımında bir sorun var

Birleşmiş Milletler’in 73. Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelir dağılımının eşitsizliğinden 'yakındı'. Kürsüde sığınmacılar için ayrılan harcamaları sayan Erdoğan, 'ekonomik yaptırımların silaha dönüştürülmesini' eleştirdi.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler’in 73. Genel Kurulu’nda konuştu. Ekonomik yaptırımlar, Genel Kurul’un yapısı, FETÖ gibi başlıklara değinen Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

'BMGK YAPISI DEĞİŞMELİ'

BM Genel Kurulu’nun yapısında kapsamlı bir reforma gidilmesini öneren Erdoğan, “BM’nin zaman içinde insanlığın barış ve refah beklentilerini karşılamaktan uzaklaştığı da bir gerçektir” ifadelerinin ardından “Dünya 5’ten büyüktür” sözlerini yineledi.

EKONOMİ ÇÖKERKEN 'GELİR DAĞILIMINI' HATIRLADI

Gelir dağılımını “eleştiren” Erdoğan, mal varlığının eşitsiz dağıldığına değinerek, "Bugün dünyanın en zengin 62 kişisinin mal varlığı, nüfusun yaklaşık yarısına yani 3.6 milyar insana denkse burada bir sorun var demektir" dedi. TÜİK, bu hafta açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarında en zengin yüzde 20’nin toplam gelirden aldığı payın yüzde 47,7’ye çıktığını duyurmuştu. Credit Suisse tarafından hazırlanan rapor ise Türkiye’de toplam servetin yüzde 50’sinin nüfusun  sadece yüzde 1,8’ini oluşturan 78 bin kişinin elinde toplandığını gözler önüne sermişti.

http://haber.sol.org.tr/emek-sermaye/tuik-turkiye-kapitalizminin-vahseti...

SIĞINMACILARA AYRILAN HARCAMALARI SAYDI

Genel Kurul kürsüsünde Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamaları sayan Erdoğan, bugüne kadar 32 milyar dolar harcandığını belirterek, "Buna karşılık dışarıdan aldığımız destek, uluslararası kuruluşlardan 600 milyon dolar, AB'den de şu ana kadar fiilen verilen tutar 1,7 milyar avro düzeyindedir." dedi. Daha fazla destek talebinde bulunan Erdoğan, “başarı” olarak nitelediği Soçi mutabakatından "Mutabakat ile rejimin 3,5 milyon sivilin yaşadığı İdlib Çatışmasızlık Bölgesi'ne yönelik kanlı saldırılarının önüne geçtik" ifadeleri ile basetti.

'SURİYE'DE OPERASYONLAR DEVAM EDECEK'

Kendisinden önce konuşma yapan ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de siyasi çözüm talebini tekrar eden Erdoğan, "Hedefimiz, Menbiç'ten başlayarak Irak sınırına kadar olan Suriye topraklarının tamamını teröristlerden temizlemektir" dedi. ABD’nin YPG’ye mühimmat desteğini isim vermeden eleştiren Erdoğan, "Taktik çıkarları uğruna teröristleri on binlerce tır, binlerce kargo uçağı silahla donatanlar gelecekte bunun acısını mutlaka çekeceklerdir" ifadelerini kullandı.

Fethullah Gülen’in ABD’de yaşamasına değinen Erdoğan, cemattin ABD yapılanmasına ilişkin “27 eyalette, sadece charter okullar aracılığıyla devlet bütçesinden yılda aldığı para 763 milyon dolardır." dedi.

EKONOMİK YAPTIRIMLARI ELEŞTİRDİ: SIKIŞTIĞINIZDA BEN BURADAYIM

Ticari anlaşmaların “tek taraflı ihlal edilmesini” eleştiren Erdoğan, konuşmasında "Ticari anlaşmaların keyfi bir şekilde iptal edilmesi, ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılması karşısında hiçbirimiz sessiz kalamayız" sözlerine yer verdi. Erdoğan’ın dün ABD’li şirket yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda  şirketlerin temsilcilerine "Kendinizi ülkenizde hissedin. Sıkıntılı olduğunuzda ben buradayım” dediği aktarılmıştı.

GENÇLİK KURULU ÖNERİSİ

BM’ye “Gençlik Kurulu” önerisinde bulunan Erdoğan, "Türkiye olarak, BM Gençlik Kuruluşu'nun bir an önce tesis edilmesini, merkezinin de İstanbul olmasını teklif ediyoruz" dedi.

BMGK toplantısı için ABD’de bulunan Erdoğan, rahip Brunson’ın tutukluğu nedeniyle hesaplarına el konulan ve seyahat yasağı getirilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ü beraberinde götürememişti. Bir önceki ABD ziyaretinde aleyhte gösteri yapan Türklere saldıran Erdoğan’ın korumaları da ziyarette yer bulmadı.