Çin'in inşaat şirketi pek çok ülkede yolsuzlukla suçlanıyor

Devlet tarafından işletilen ve 'Bir Kuşak, Bir Yol' kapsamında birçok ülkede proje yürüten Çinli inşaat şirketi CCCC hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya çıkmaya devam ediyor. Malezya, Bangladeş, Avustralya ve Kenya'da şirkete ilişkin soruşturma yürütülüyor. Şirketin Sri Lanka'da bulunan liman projesine ise sendikaların ve çevre örgütlerinin büyük tepki gösterdiği aktarılıyor.

Dış Haberler

Çinli inşaat şirketi CCCC'nin adı birçok ülkede yolsuzlukla anılıyor.

Devlet tarafından işletilen ve 100'den fazla ülkede bulunan 700 projesinin toplam değeri 100 milyar doları aşan CCCC, Çin'in “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin en büyük taahhüt şirketi konumunda.

Pek çok ülkede adı yolsuzlukla anılan CCCC, 2009 yılında Filipinler'deki karayol ihalesinde usulsüzlük iddiaları nedeniyle Dünya Bankası tarafından kara listeye alınmıştı. Bu yıl Malezya, yolsuzluk şüphesi nedeniyle iki demiryolu projesini durdururken Avustralya'da hükümet, çocuk hastanesi inşasında ihmalkârlık nedeniyle şirkete soruşturma açtı.

Şirketin Kenya'da demiryolu işçilerine karşı uyguladığı baskılar ve kötü muamele bilinirken, Bangladeş'te de yolsuzluğa karıştığına ilişkin iddialar bulunuyor.

Bloomberg'e konuşan şirket başkanı Liu Qitao, yolsuzluk iddialarının genellikle hükümet değişikliği yaşayan ülkelerde ortaya çıktığını belirterek CCCC'nin yerel yasalara ve çevre yönetmeliklerine aykırı bir faaliyette bulunmadığını savundu. Qitao, “Yolsuzluk girişimlerine izin vermemiz mümkün değil, çünkü yolsuzluk, şirketin sürdürülebilir büyüme sağlamasını engeller” ifadesini kullandı.

2000'li yılların sonuna doğru Güneydoğu Asya ve Afrika'da faaliyet yürütmeye başlayan CCCC, Dünya Bankası'nın 2009 yılında Filipinler'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturması sonucu sekiz yıllık bir mahrumiyet cezası almıştı.

Dünya Bankası yaptırımlarının yürürlüğe girdiği yıl, CCCC'nin Ekvator Ginesi Başkanı'nın oğluna 19 milyon dolar rüşvet verdiği iddiaları ortaya çıkmıştı. Başkanın oğlu, iddialar sonucunda 30 milyon dolar bağışta bulunmuştu.

CCCC'nin şu anda Sri Lanka'da bulunan Colombo Limanı projesi ise ülkede bulunan çevreciler, sendikalar ve kitle örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Projenin büyük bir çevre tahribatına yol açacağı belirtiliyor.