Bir tuhaf 'devlet' adamı: Her ülkede parasına el konuluyor, o yine de vazgeçmiyor

Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Yardımcısı Teodorin Nguema Obiang’ın Brezilya’ya girişinde toplam 16 milyon dolar değerindeki nakit parasına ve lüks kol saatlerine el konuldu. Ancak bu Obiang’ın başına gelen ilk olay da değil...

Dış Haberler

Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Obiang Nguema’nın oğlu ve aynı zamanda yardımcısı olan Teodorin Nguema Obiang, lükse düşkünlüğü ve müsrif yaşamıyla yurtdışında çeşitli davalara konu oluyor. Daha önce ABD, Fransa ve Hollanda'da ev, araba ve nakit parasına el konulan devlet başkanı yardımcısının bu kez Brezilya’ya girişinde 16 milyon dolar değerindeki nakit parasına ve kol saatlerine el konuldu.

Brezilya yerel basını, Cuma günü beraberindeki heyetle birlikte Sao Paulo yakınlarındaki havalimanına inen oğul Obiang’ın 16 milyon dolar değerindeki nakit para ve lüks kol saatlerine elkonulduğunu duyurdu. AFP’nin haberine göre, Brezilya yasaları ülkeye gelen ziyaretçilerin 2 bin 400 dolardan fazla nakit getirmesini yasaklıyor. Obiang’ın heyeti toplam 1,5 milyon dolar nakit ve 15 milyon dolar değerinde kol saatleri taşıyordu.

BÜYÜKELÇİLİKTEN KINAMA: GEREKSİZ MAHCUBİYETE NEDEN OLDU

Brezilya’daki Ekvator Ginesi Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Brezilyalı yetkililerin el koyma kararı kınanarak bunun uluslararası diplomatik teamüllere aykırı olduğu ve bu tutumun Ekvator Ginesi Devlet Başkan Yardımcısının ve temsil ettiği ülkenin “gereksiz mahcubiyetine yol açmak dışında bir hedefi olmadığı" savunuldu.

Ancak Obiang’ın “gereksiz mahcubiyetine” yol açan bu durum ilk kez gerçekleşmiyor.

Obiang, 2014’te ABD’de hakkında açılan bir davada, Kaliforniya eyaletinde bulunan Malibu’daki malikanesinin ve lüks arabalarının da bulunduğu 30 milyon dolarlık varlığından olmuştu.

El konulanlar arasında Michael Jackson’ın Swarovski taşlarıyla süslü eldivenleri de bulunuyordu. ABD’deki mahkemede savcı Obiang’ı "yurttaşları aşırı yoksullukla boğuşurken ülke varlıklarını yağmalayarak müsrif hayat tarzını sürdürmekle" suçlamıştı.

Bir tür “playboy” yaşam tarzını sürdürmekle ünlenen Obiang, geçen yıl Fransa’da gıyabında açılan bir davada yargılanmış ve yolsuzluktan suçlu bulunmuştu.

Fransız mahkemesi Obiang’ın ülkesinden çaldıklarını Avrupa’da savurgan lüks yaşamını sürdürmek için kullandığı sonucuna varmıştı. Obiang’ın Paris’teki malikanesinin 101 odalı olduğu ve içinde bir Rodin heykeli, bir disko, bir kuaför ve altın kaplamalı musluklar barındırdığı da basının gündeminde yer almıştı.

Fransız mahkemesi Obiang’ın ülkedeki 115 milyon dolarlık varlığına el konması kararı vermiş, bir Porsche Carrera'nın da içinde olduğu lüks araçları, malikanesi ve içindeki değerli mallara el konulmuştu.

2016 yılında da Hollanda, Obiang’ın 120 milyon değerindeki bir teknesine el koymuştu.