Beş yıldır çözülmeyen dava: Alman devleti faşist NSU'yu koruyor

Almanya'da Nazi yer altı örgütlenmesi NSU hakkında açılan davanın 5. yılı bitti, ancak bir adım bile ilerlenemedi.

Dış Haberler

Almanya'da dokuzu göçmen, biri polis memur olmak üzere toplam on kişinin cinayetinden sorumlu faşist yapılanma, Nasyonal Sosyalist Yeraltı'nın (NSU) görülmekte olan davası 5. yılını doldurmasına karşın somut hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

Beş yıl önce bizzat Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafında davanın tüm açıklığıyla sonuçlandırılacağına dair vaadlerin yerine getirilmemesi, anti-faşist ve duyarlı kamuoyunun öfkesine neden oldu.

Davanın bir türlü sonlanmaması, davaya ait gizli istihbarat raporlarının ''yanlışlıkla'' imha edilmesi, davanın en etkili iki tanığının ani ve şüpheli ölümleri, kamuoyunda haklı bir öfkeye yol açtı.

Bu amaçla Berlin'de içlerinde kurban yakınlarının da olduğu yüzlerce kişi hükümetin davayı sürüncemeye sokan tutumunu protesto etti.

MUHBİR 'CORELLİ'NİN 'ANİ' ÖLÜMÜ

Siyasi gözlemciler NSU davasının devletin istihbarat örgütleri ile yakın bağı olduğunda hemfikir olduklarını ifade ederlerken, Der Spiegel bir başka bağlantıya dikkat çekiyor.

Buna göre, Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı adına NSU içinde muhbirlik yapan ''Corelli'' kod adlı Thomas R.'nin davanın en önemli tanığı olmasına karşın evinde 39 yaşında ''aniden'' ölmesine dikkat çekerek, davanın istihbarat örgütleri boyutu kadar bu kişinin halen yasal olarak faaliyet yürüten NPD adlı parti üyeliği ile ilgili olduğunu ileri sürüyor.

NSU İLE NPD ARASINDA BAĞLANTI VAR

1994 ile 2007 yılları adına Anayasayı Koruma Teşkilatı'ndan 180 bin avro para alan ''Corelli'', NPD üyesi olamnın dışında ABD bağlantılı European White Kinghts of the Ku Klux Klan'ın (EWK KKK) da üyesiydi.

Der Spiegel, muhbir ''Corelli'nin" ilk kez NSU adını faşist bir aylık dergi olan Der Weisse Wolf'un (Beyaz Kurt) 18. sayısında, 2002 yılında zikrettiği belirtiliyor.

Alman istihbaratı tarafından 2012'de kendisine yeni bir kimlik verilen ''Corelli'', sözü geçen faşist derginin genel yayın yönetmeni olup, Mecklenburg-Vorpommern eyalet meclisinde milletvekilliği yapan David Petereid'ın da yakın bir arkadaşı.

2014 Mart'ında evinde diabet hastası olduğu gerekçesiyle ölü bulunan ''Corelli''nin cesedi üzerinde bağımsız araştırma kurumlarının gerçek ölüm nedenini araştırmasına olanak verilmiyor. Gerçek ölüm sebebi ortaya çıktığı taktirde, davanın devlet içindeki istihbarat boyutu kadar, yasal faşist parti NPD'nin kapatılmasına kadar evrilebileceği düşünülüyor.

Öte yandan dün Berlin'de bin kişi bir protesto gerçekleştirdi. Gösteride, cinayetlerin sorumlularının derhal gün yüzüne çıkarılması ve hayatını kaybedenlerin ailelerine geniş kapsamlı tazminat ödenmesi talep edildi.