Avrupa Parlamentosu Macaristan'a siyasi yaptırımları onayladı

Avrupa Parlamentosu, 'hukukun üstünlüğünü ihlal etmek' suçlamasıyla Macaristan'a siyasi yaptırımları başlatacak kararı onayladı. Orban hükümeti, 'şantaj' olarak nitelediği kararın mevzuata aykırı olduğunu iddia ediyor.

Dış Haberler

Sığınmacı düşmanı politikaları ile Avrupa Birliği’nin (AB) “sorunlu çocuğu” olarak görülen Viktor Orban liderliğindeki Macaristan hükümetine siyasi yaptırımlar geçtiğimiz gün Avrupa Parlamentosu’nda (AP) onaylandı. AB’nin “nükleer silahı” şeklinde tanımlanan yaptırımlar ile Macaristan, karar alma süreçlerinden bir süre mahrum edilebilir. Macaristan, “AB'nin demokratik değerlerini ve hukukun üstünlüğünü sistematik olarak ihlal etmekle” suçlanıyor.

'OYLAMA MEVZUATA AYKIRI'

Ancak uygulamaya girmeden önce AB Konseyi tarafından onaylaması gereken kararın mevzuata uygun olmadığı iddia ediliyor. Strasbourg'daki AP Genel Kurul Toplantısı'nda yapılan oylamada, 197'ye karşı 448 üye, cezai yaptırımlar lehine oy verdi. 48 üye çekimser oy kullandı. Çekimserlerin hesaba katılmadığı oylamada kararın, 750 sandalyeli AP’nin üçte ikisine değil, yüzde 60’ına denk düştüğü belirtiliyor.

'İNTİKAM OPERASYONU'

Oylamayı daha önce de “şantaj” olarak niteleyen Orban hükümeti, alınan kararı “göçmen yanlısı siyasilerin küçük bir intikam operasyonu” şeklinde değerlendirdi. AP’nin hazırladığı raporda 37 hata bulunduğunu belirten Orban, AB’nin “Macaristan halkı adına karar veremeyeceğini” savundu. Oylama öncesi yaptığı konuşmada Orban, sözlerini “Macaristan sınırlarını koruyacak, yasadışı göçü durduracak ve haklarını koruyacak” ifadeleriyle sonlandırmıştı.

BABİS VE İNGİLİZ MUHAFAZAKARLAR ORBAN'A DESTEK OLDU

Irkçı politikalarıyla bilinen AP içerisindeki sağcı partiler ise Orban’ın arkasında bir araya geldi. Oylamada Macaristan aleyhindeki rapora “hayır” oyu kullanacaklarını belirtenlerden Çek Cumhuriyeti’nin Başbakanı Andrej Babis, "Avrupa Parlamentosu'nun yaptırım kararına karşı Macaristan'ın yanındayım" dedi. Babis geçtiğimiz hafta Avrupa’ya süren göçler hakkında yaptığı “Biz Ortadoğu ya da Afrika’da yaşamak istemiyoruz. Kendi değerlerimiz için savaş vermeliyiz” ifadeleri ile tepki çekmişti. Macaristan’a destek olan diğer gruplar arasında AB’den çıkma tartışmalarının sürdüğü İngiltere’nin iktidardaki Muhafazakar Parti üyeleri de yer alıyor.