Avrupa Birliği'nde çatlak büyüyor

Almanya ve Fransa’nın Euro Bölgesi ülkelerinin “siyasi birliğine” ilişkin yaptığı anlaşma basına sızdı. İngiltere’nin AB Antlaşması’nı tartışmaya açtığı günlerde atılan bu adım, Euro Bölgesi’nin birliğin geri kalanından giderek kopması yönünde atılan bir adım olarak yorumlanıyor.

Dış Haberler

Almanya ve Fransa’nın Euro Bölgesi’nin siyasi birliğine yönelik yeni bir anlaşmaya vardığı öne sürülüyor. Fransız Le Monde gazetesine sızdırılan iddiaya göre, Almanya ve Fransa arasında varılan yeni anlaşma, temel AB antlaşmalarında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, Euro Bölgesi’nde siyasi birliği artıracak adımlar öngören anlaşmaların tek tek ülkelerde onaylanmasıyla uygulamaya konulacak. Böylece Euro Bölgesi’ne üye 19 ülkenin, Avrupa Birliği’nin (AB) geri kalanından daha fazla ayrışacağı yorumları yapılıyor.

İNGİLTERE REFERANDUMU TARTIŞIYOR

Almanya ile Fransa arasında varıldığı iddia edilen anlaşmanın, İngiltere’de yeniden Başbakan olan David Cameron’un AB’nin refah devleti, işgücü hareketliliği ve göçle ilgili temel antlaşmalarını 2017’ye kadar referanduma götüreceğini söylemesinin üzerine gelmesi de dikkat çekti.

İngiliz hükümeti daha önce Euro Bölgesi’nin daha fazla entegre olması fikrine sıcak baktığını, ancak bunun AB’nin temel antlaşmalarının yenilenmesi şartına bağlanması gerektiğini savunmuştu.

Almanya ve Fransa arasında varılan ve Euro Bölgesi’nin bir tür yeni AB’ye dönüştürecek anlaşma ise, AB antlaşmalarının yenilenmesini öngörmüyor.

‘İNGİLİZLER DE BİLİYOR’

Fransa’nın AB Bakanı Harlem Désir, geçen hafta konuyla ilgili EurActiv sitesine verdiği röportajda, AB antlaşmalarını değiştirmeye yönelik her girişimin başarısızlığa mahkum olduğunu savunmuş, İngilizlerin de bu durumun farkında olduğunu düşündüğünü eklemişti. Désir, “Dolaşım özgürlüğü gibi temel ilkelerimizi gözden geçirmeyi kabul etmeyeceğiz. Sanırım İngilizler de bunu biliyor. Üye ülkelerin çoğunluğu bu teklife güçlü bir biçimde karşı çıkacaktır. Antlaşmaları değiştirmek Avrupa’yı daha etkin kılmaz” diye konuşmuştu.