Arjantin’de işçiler hayatı durdurdu

Arjantin’de kemer sıkma politikalarına ve IMF'ye karşı yapılan 24 saatlik genel grev ülkede hayatı durdururken akşam saatlerinde Merkez Bankası Başkanının istifası geldi.

Dış Haberler

Yılsonu enflasyon beklentisinin yüzde 40 olduğu Arjantin’de sendikalar dün 24 saatlik genel greve gitti. Başkent Buenos Aires’te neredeyse tüm dükkanlar ve bankalar kapandı, hava, deniz ve kara ulaşımı durdu.

Sendikalar, IMF ile anlaşma arayışındaki Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin kemer sıkma politikalarına karşı Pazartesi günü de başkentin Plaza del Mayo meydanında onbinlerce kişinin katıldığı bir miting düzenledi.

24 saatlik genel grev sırasında ülkenin Merkez Bankası Başkanı Luis Caputo’nun istifa haberi geldi. “Kişisel nedenlerle” istifa ettiğini açıklayan Caputo bu yıl içinde istifa eden ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu.

IMF BAŞKANI: ANLAŞMAYA YAKINIZ

Öte yandan BM Genel Kurulu’nun yapıldığı New York’ta bulunan Arjantin Devlet Başkanı Macri, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile görüştü. Lagarde görüşme sonrasında Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Arjantin ve IMF arasında revize bir anlaşmanın şartları konusunda heyetler düzeyinde anlaşmaya varmaya yakınız. Varılacak anlaşma IMF İcra Kurulu’nun onayına tabi olacak" dedi.

LİMANLARDA HAREKET DURDU

IMF’ye ve kemer sıkma politikalarına karşı dün yapılan grevde Buenos Aires’te dükkanlar kapalıydı. Toplu ulaşımın durduğu greve taksiciler de destek verdi. Arjantin’in tarım ürünlerinin ihraç edildiği ana limanı Rosario grev dolayısıyla kapanırken, kamu nakliye hizmetlerinin yanısıra özel sektöre bağlı nakliyat ve deniz taşımacılığı da durdu.

GENEL-İŞ SENDİKASI: ÜLKEMİZ İÇİN AŞAĞILAYICI BİR DÖNEM

Genel grevin çağrıcısı Genel İş Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Hugo Moyano “Ülkemiz için aşağılayıcı bir dönemden geçiyoruz. Halk artık yeter diyor” dedi.

Arjantin Liman ve Denizcilik Hareketleri İzleme Merkezi Başkanı Guillermo Wade dün yaptığı açıklamada, limanlarda hiçbir hareket olmadığını, yük alan ya da boşaltan hiçbir kargo bulunmadığını bildirdi.

Öğretmenler, sağlık ve kamu emekçilerinin de katıldığı genel grev Macri’nin göreve geldiği günden bu yana ülkede yapılan dördüncü genel grev olma özelliğini taşıyor.