Arjantin Merkez Bankası Başkanı, IMF görüşmelerinin ortasında istifa etti

Para birimi pesonun ağır değer kaybettiği Arjantin'de Merkez Bankası Başkanı Luis Caputo, IMF ile kredi görüşmelerinin hızlandığı sırada istifa ettiğini açıkladı. Caputo bu yıl istifa eden ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu.

Dış Haberler

Kur krizi ve yüksek enflasyon altında IMF desteğine başvuran Arjantin’de Merkez Bankası Başkanı Luis Caputo istifa etti. IMF’den 50 milyar dolarlık kredi ödemesinin hızlandırılması için devam eden görüşmeler sırasında gelen istifa şaşırttı.

BİR YILDA İKİ İSTİFA

Haziran ayında göreve gelen eski Maliye Bakanı Caputo, bu yıl içerisinde istifa eden ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada Caputo yerine eski Ekonomi Politikaları Sekreteri Guido Sandleris'in getirildiği belirtildi.

İSTİFANIN ARDINDAN PESO GERİLEMEYE DEVAM ETTİ

Merkez Bankası’ndan yapılan, istifa kararının “kişisel sebeplere” bağlı alındığının belirtildiği açıklamada,  "IMF ile yeni anlaşmanın bütçeye, finansal piyasalara, para politikasına ve kurların durumuna güveni yeniden tesis edeceğine inanç ile birlikte, bu istifa kişisel nedenler kaynaklı" denildi.

Capulo’nun istifa açıklamasının ardından yüzde 4,46 gerileyen Arjantin pesosu, dolar karşısında 39,15 peso seviyesine ulaştı.

NE OLMUŞTU

2014’te emtia fiyatlarında yaşanan düşüş ve ihracat gelirlerindeki azalma sonrasında Arjantin, borç ödemelerini durdurma kararı almış ve uluslararası finans ve sermaye kuruluşları tarafından dışlanmıştı.

Hükümet, bütçeden IMF isteğiyle yapılacak kesintilerin kamuya ait projeleri aksatacağını, bunun bu yıl ekonomide yüzde 1’lik bir daralmaya neden olacağını öngörüyor.

İşten çıkarılanların sayısının her gün daha da arttığı Arjantin’de kemer sıkma politikalarına karşı kamu sektörü başta olmak üzere çok sayıda grev ilan ediliyor. Bugün genel grev ilan eden sendikalar, tepkilerini bir hafta öncesinden başladıkları etkinlikler ile duyurmaya başlamıştı.