Almanya Dışişleri Bakanı: Suriye'de uzun soluklu olunmalı

Almanya, Suriye ve Irak'a "IŞİD'le savaş" için göndereceği askerlerin bölgede uzun soluklu olmasını istiyor.

Dış Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier, IŞİD'le mücadele edeceği iddiası ile oluşturulup, ilk etapta bir yılla sınırlandırılan Federal Ordu gücünün ''uzun soluklu bir mücadele''ye hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Frank Steinmeier, ''IŞİD gibi bir düşmana karşı uzun soluklu olmak gerekir'' dedi.

Federal Ordu'ya ait 1200 civarında askeri personeli, 4 ile 6 arasında değişen Tornado keşif uçakları, bir yakıt ikmal uçağı ve bir fırkateyni Suriye'de ABD öncülüğünde yürütüldüğü iddia edilen cepheye gönderme kararını açıklayan Almanya, sözü geçen operasyonun  ''şimdilik'' bir yıl ile sınırlı olacağını ve ilk hesaplamalara göre de 134 milyon avro maliyeti olacağını açıkladı.

Steinmeier, ''Federal hükümet içinde hiç kimse Esad iktidarının yaptığı korkunç suçları unutmuş değildir. Fakat doğrusu şudur ki, Suriyeli sistem partilerinin birbirleriyle savaşmasından yalnızca İŞID gülüyor'' diye konuştu.

ESAD İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ YAPILMAYACAK AÇIKLAMALARI
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Esad ile askeri işbirliği yapılacak mı sorusuna verdiği yanıtta, ''Esad ile herhangi bir gelecek mümkün değil; bu çok açık'' diye konuştu.

Konu hakkında açıklama yapan bir başka Alman yetkili ise Dışişleri Bakanlığı Meclis Komisyonu Başkanı Norbert Röttger'den geldi. Röttger de von der Leyen gibi, Esad ile işbirliği yapılmayacağını söyledi: ''Esad'ın birlikleri ile askeri işbirliğine asla girilmeyecektir. IŞİD terörüne karşı Suriye'nin devlet terörü ile mücadele edilemez. Böylesi bir durum bizim bütün inandırıcılığımıza zarar verir'' dedi.