ABD senatörlerden Türkiye mektubu

ABD’li 74 senatör, Dışişleri Bakanı John Kerry’ye bir mektup ileterek Türkiye’de basın özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları eleştirdi.

ABD Senatosu’nun 100 üyesinden 74’ünün imzasıyla Dışişleri Bakanı John Kerry’ye iletilen mektupta, Dışişleri Bakanı’nın “Türkiye’de medya üzerinde devam eden basına yönelik sansür”e karşı harekete geçmesi istendi.

39’u Demokrat, 33’ü Cumhuriyetçi, 2’si bağımsız üyelerden oluşan imzacılar, Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınmasına ve Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın tutuklanmasına da değindi.

14 Aralık’taki operasyondan önce de Erdoğan’ı eleştiren pek çok gazetecinin baskı gördüğünü ifade eden senatörler, Kerry’ye Türkiye’deki insan hakları ve basın özgürlüğü sorunlarını Ankara’yla temaslarında ‘güçlü’ şekilde dile getirme çağrısında bulundu. 

Mektupta, ““Güçlü bir demokrasi, hükümete muhalif seslerin yükseldiği zamanlarda dahi, toplumun her bireyinin ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesini gerektirir. Türk hükümeti ile temas kurarken bu sorunu ele alacağınızı ümit ediyoruz” denildi.