ABD: Irak Ordusu Ramadi'den sürülmedi, çekildi

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak Ordusu'nun Ramadi'den çekilme kararının kum fırtınası nedeniyle alınan taktik bir karar olduğunu belirtti.

ABD'nin en üst düzey askeri yetkilisi Genelkurmay başkanı Martin Dempsey, Irak hükümet güçlerinin Ramadi'den sürüldüğünü değil bir taktik olarak çekildiğini belirtti.

Dempsey, geçtiğimiz haftaki kum fırtınasının, Koalisyon uçaklarının Anbar vilayetindeki IŞİD militanlarına karşı hareket etmesini engellediğini belirtti.

Ramadi'den çekilme kararının, geçen yaz Musul'u ele geçiren IŞİD'e karşı atılan en büyük geri adım olduğu, Irak güçlerinin, ABD'nin kendilerine tahsis ettiği mühimmatı, Musul'da olduğu gibi IŞİD militanlarına bırakarak kaçtığı belirtilmişti.

Dempsey, Iraklı komutanların ABD uçaklarının "etkin operasyon" düzenlemesinin kum fırtınası nedeniyle engellediği bilgisini verdiğini ve daha savunulabilir bir alanda pozisyon almayı önerdiklerini söyledi.

'ŞİİLERİ ARADAN ÇIKARIN'

Irak'ta bulunan Sünni aşiretler, hükümet güçlerinin yeterli silah ve mühimmatı IŞİD'e karşı kullanmakta başarısız olduğundan şikayet ediyor. ABD'nin Irak hükümetine Sünnileri silahlandırma çağrısı yaptığı ancak hükümetin Sünnilerin elindeki mühimmatı IŞİD'e aktaracağından ya da Şiilere karşı kullanacağından endişe ettiği bildiriliyor.

ABD Kongresi'nin kimi üyeleri Obama'ya silah ve mühimmatı doğrudan Sünniler ve Kürtlere teslim etmesini önermiş, Şii politikacıları aracı etmemesini talep etmişti.

Dempsey IŞİD'in Irak'ta tamamen yenilmesi için 3 yıla ihtiyaç olduğunu, zaman zaman taktik değişikliklerinin yaşanabileceğini ancak teknik üstünlüğün her zaman Koalisyon güçlerinde olduğunu belirtti.