Ramadi'de insan avı

Irak'ta Anbar eyaletindeki Ramadi kentini ele geçiren IŞİD militanlarının şehirdeki konumlarını sağlamlaştırmaya çalıştığı ve ev ev dolaşıp 'hükümet yanlılarını' aradığı ifade edildi.

Irak İnsan Hakları Komiserliği, IŞİD'in Ramadi'ye saldırmasının ardından 3 günde 7 bin ailenin bölgeden göç ettiğini açıkladı. Irak parlamentosuna bağlı İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Mesrur Asud, IŞİD'den kaçan ailelerden birçoğunun başkent Bağdat çevresine geldiğini söyledi. Asud, evlerini terk eden bu insanların, gıda ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Associated Press'e konuşan görgü tanıkları, IŞİD militanlarının da polislerin ve hükümet yanlısı aşiret liderlerinin evlerine girdiğini anlattı.  Hükümet yanlısı aşiret güçlerinin ev ve iş yerlerinin kundaklandığı belirtildi.

Şİİ MİLİSLER RAMADİ'YE İLERLİYOR
Şii milisler de kenti geri almak amacıyla bölgeye ilerliyor. Yola çıkan ilk Şii milis grubu, Ramadi yakınlarındaki askeri üslere ulaştı. Irak ordusu Ramadi'yi IŞİD'den geri almak için operasyon hazırlığı yapıyor.

Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu (UNAMİ) Irak'taki yardım malzemelerinin tükenmek üzere olduğunu açıkladı. Kuruluşun verdiği bilgilere göre Ramadi'yi terk edenlerin büyük çoğunluğu Bağdat'a ulaşmaya çalışıyor. Irak resmi makamları Ramadi'den çatışmaların başladığı cuma gününden bu yana göç edenlerin sayısını daha önce 7 bin olarak duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Yardım Koordinatörü Lise Grande binlerce göçmenin barınak ihtiyacı içinde olduğunu ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kaldığını söyledi. Grande “Şu anda Ramadili göçmenlere yardımcı olmaktan daha önemli bir şey yok. Büyük zorluklar içindeler ve onlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerek” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler ilk etapta mültecilere içme suyu, gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulunacak.

İRAN: YARDIMA HAZIRIZ

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, "Irak ordusunun IŞİD ile mücadelesinde her türlü yardımı sağlamak ve her türlü çağrıya cevap vermek konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. İran'ın Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan da Bağdat'a gitti.  Dehkan, Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi ile görüştü. Ubeydi, "Irak halkı ve hükümeti olarak IŞİD çetelerine karşı desteğinden ötürü İran İslam Cumhuriyetine teşekkür ediyoruz" dedi. İranlı Bakan Dehkan da ülkesinin Irak askeri sisteminin kalkınması için destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

ABD: IRAK BİRLİKLERİNE YARDIM EDECEĞİZ

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesi konusunda, "Bu gerçekten bir başarısızlık, ama hiç şüphe yok ki biz Iraklılara Ramadi'yi geri almaları konusunda yardım edeceğiz" dedi. Schultz, "Biz, Irak güçlerinin koalisyonun yardımıyla Ramadi'yi geri alacak kapasitede olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Irak birliklerinin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının da yardımıyla Ramadi'yi geri alacağına güvendiklerini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Steve Warre, "Bu bizim stratejimiz için, bugün için şu anlanma geliyor: Biz, koalisyonu ve Iraklı partnerlerimizi kastediyorum, geri dönmeli ve Ramadi'yi yeniden almalıyız" dedi.

Bağdat'ın 110 kilometre batısında yer alan Ramadi, hafta sonu ağır çarpışmaların ardından IŞİD'in eline geçmişti. Bölgesel yönetimin açıklamasına göre çatışmalar sırasında aralarında kadın ve çocukların da olduğu 600 kişi hayatını kaybetmişti.