Zorlu Center’a hukuk da işlemedi

İstanbul’un en değerli arazisini alarak 237 bin metrekare izni olmasına rağmen 615 bin metrekare inşaat yapan Zorlu Grubu’na, mahkeme de kalkan oldu. Binanın ruhsatının iptali için açılan davada mahkeme, bilirkişi tespitinin yapılacağı gün tespiti iptal etti.

Elif Örnek - soL
İstanbul’un en değerli arazisi olarak bilinen Karayolları’na ait Zincirlikuyu’daki 96 bin 505 metrekarelik arsayı 800 milyon dolara alan ve imar planlarını altüst ederek, “yatırımının” karşılığını fazlasıyla çıkaran Zorlu Grubu’nun, bu arsa üzerine yaptığı Zorlu Center’la ilgili skandallara bir yenisi eklendi.

Beşiktaş’ta oturan bir vatandaşın, binanın ruhsatının iptal edilmesi talebiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı davada alınan “bilirkişi tespiti” kararının, apar topar iptal edildiği ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından imzalanan projeye, tüm hukuksuzluklara karşın koruma kalkanı sağlandı.

Ulaşım yoğunluğu yüksek bir bölgeye araç yükü bindiren, ihale şartnamesinde belirtilenin üstünde yapılaşmaya giden ve Boğaz Kanunu’nu delen Zorlu Center’ın ruhsatının iptal edilmesi için açılan davada, mahkeme, itirazların değerlendirilmesi için bilirkişi raporu istedi. Ancak bu aşamadan sonra ilginç bir gelişme oldu ve bilirkişi tespitinin yapılacağı gün ara bir karar çıkaran mahkeme, bilirkişi raporu istenmesi yönündeki kararını iptal etti.

Danıştay kararlarına göre, Beşiktaş’ta oturan ve ilgili yolu kullanan herkes ilgili davayı açma hakkına sahip olmasına rağmen, Bölge İdare Mahkemesi, kendilerine başvuran kişiye “bu davayı açamazsın” diyerek dosyayı rafa kaldırdı.

Davacı, Bölge İdare Mahke-mesi’nin kararına karşı, Danıştay’a başvurdu. Bu dava halen Danış-tay’da görülüyor.

İskan izni olmayan binaya ruhsat
Arazi üzerine yapılacak inşaat iznini artırmayı başaran Zorlu Grubu bununla da yetinmedi. Başbakan Erdoğan tarafından açılması beklenen ancak içki ruhsatı olmadığı için açılışı ertelenen binaya, usulsüz bir şekilde ruhsat verilmeye çalışıldı. İçki ruhsatını vermekle yetkili olan CHP’li Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal, Zorlu Center için devreye girdi. Ünal “ruhsat oluru” kararını parti grubuna ve Beşiktaş Belediyesi Meclisi’ne gönderdi ancak binanın iskan izni olmadığı için sorun yaşandı. Parti grubundaki 9 CHP’li üye, iskanı olmayan binaya içki ruhsatı verilemeyeceğini belirterek, karşı çıktı. Bu itirazlar üzerine dosya komisyona gönderilmeden Belediye Meclis Müdürlüğü’ne iade edildi.

Davalara rağmen inşaat devam etti
Arazi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satıldığında en fazla 28 katlı, 237 bin metrekarelik inşaat yapılabiliyordu. Ancak satışın ardından yasal boşluklardan faydalanan Zorlu, araziye 615 bin metrekare inşaat yaptı. AKP hükümeti, büyüklüğüyle Boğaz’ın silüetini de bozan binanın yapımına göz yumdu. 4 yılda tamamlanan Zorlu Center’a karşı, mimarlar ve şehir plancıları tarafından çok sayıda dava açıldı ancak davalar sürerken inşaatın yapımına devam edildi.