Uğur Mumcu ölümünün 16. yılında anıldı

16 yıl önce evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu törenlerle anıldı.

soL (HABER MERKEZİ) 16 yıl önce bombalı saldırı sonucunda yaşamını yitiren Uğur Mumcu törenlerle anıldı.

Ankara'daki evinin önünde bir araya gelen sevenleri, ellerinde Mumcu'nun fotoğraflarını ve karanfiller taşıdılar.
"Tam bağımsız Türkiye", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atan kalabalık "Ergenekon tertibinizden ve tutuklamalarınızdan korkmuyoruz çünkü biz Uğur Mumcu'yuz" yazılı dövizler taşıdı.
Törene, Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile bazı milletvekilleri, değişik sivil toplum örgütü temsilcileri ile İşçi Partililer, Cumhuriyet okurları ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri katıldı.
Ankara Çoksesli Müzik Derneği Çocuk Korosu'nun konserinin ardından, Güldal Mumcu ve Özge Mumcu, Uğur Mumcu Anıtı'na çiçek, mum ve nar bıraktı. Daha sonra Uğur Mumcu ve suikastlar sonucu hayatını kaybeden tüm aydınların anısına saygı duruşu yapıldı.
Saygı duruşunun ardından Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında tören düzenlendi. Vatandaşların da katıldığı törende Barolar Birliği Başkanı "Çok önemli bir süreçten geçildiğini" ifade ederek,"Ama ben şuna inanıyorum demokrasi kolay bir şey değil. Bunu ülkemizde yerleştireceğiz, bütün kurum ve kurallarıyla hukuk devletini yerleştireceğiz" diye konuştu. Bunun için büyük bir mücadelenin gerektiğini anlatan Özok, sadece kamu görevlileri ya da sivil toplum örgüt temsilcilerinin değil, bütün halkın, bilinçli yurttaşların tamamının bu sürece katkı vermesi gerektiğini söyledi.
"Hiç umutsuz değiliz. Gelecek Günlerin Türkiye için daha iyi olacağını, yarınların daha iyi olacağına inanıyoruz" diyen Özok, " Kuşkusuz kolay değil, toplumların yaşamında bu tür olayları aşmak. Ama biz Anadolu insanına, bu toprakların insanına güveniyoruz. Bu karanlık günlere rağmen Türkiye aydınlığı yakalayacak. Uğur Mumcuların ruhları da şad olacak, mutlu olacaklar" dedi.
Cebece Asri Mezarlığı'ndaki törende Güldal Mumcu, Özge Mumcu ve Önder Sav, Mumcu'nun kabrine kırmızı karanfiller, törene katılan vatandaşlar da Cumhuriyet gazetesi bıraktılar.

İstanbul'da da anıldıMumcu Harbiye'deki anıtı önünde de anıldı. Buradaki katılımcılar anıta karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulundular.
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, burada yaptığı konuşmada, uzun zaman geçmesine rağmen Uğur Mumcu'nun katillerinin bulunamadığını söyledi.
Özyürek, Uğur Mumcu'nun mücadelesinin esasının, Cumhuriyeti, laikliği, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmak olduğunu ifade ederek, şu görüşleri savundu:
"Uğur Mumcu'yu katledenler, demokrasiye karşı olanlardı ve laik düzene karşı olanlardı. Şimdi Uğur Mumcu'nun düşüncelerini, aydınlık görüşlerini savunanlar, sözde Ergenekon davasının sanıkları haline getirildiler. Bir Uğur Mumcu'nun mücadelesine bakınız, bir de savcılardan aldıkları belgeleri büyük bir gazetecilik olayıymış gibi sunan gazetecilere. Herhalde Uğur Mumcu yaşamış olsaydı 'Ben gazeteciyim, ben yazarım' demekten utanırdı. Ne yazık ki şerefli Türk basınını o hale getirmişlerdir."