Sivas Katliamı davası zamanaşımından düşürüldü, kitleye müdahale edildi

Sivas Katliamı davasında zamanaşımı kararı jet hızyla verildi. Mahkeme heyeti duruşma salonunu girdikten kısa süre sonra davayı zamanaşımından düşürdü. Kararın ardından adliye önünde yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nde 35 aydının gericiler tarafından yakılması sonucu açılan davanın bugünkü duruşmasında savcının zamanaşımı talebi karara bağlanarak dava zamanaşımından düşürüldü. Katliamın zamanaşımına uğramasını engellemek için bugün Ankara’da toplanan binlerce kişi ise polisin sert müdahalesine maruz kaldı.

Güncelleme: 15:20
Zamanaşımı kararı sonrası Pir Sultan Abdal Kültür Deneği Başkanı Hüseyin Güzelgün bir konuşma gerçekleştirdi. Güzelgün, "Bugün ne yazık ki tarihe kara bir leke eklendi. 11. Ağır Ceza Mahkemesi katillere zaman aşımından yararlandırarak salıverdi. 19 yıl önce Madımak otelinde katledilen 33 canımız bugün bir kez daha yandı" dedi.

Adalete olan inançlarının bir kez daha yok edildiğini belirten Güzelgün şöyle konuştu: "Bu ülkenin geçmişiyle yüzleşmesi gerekiyor. 1 Mayıs 1977'yle, Maraş'la, Çorum'la, Sivas'la, Gazi'yle, Uludere'yle yüzleşmemek yeni katliamlara davetiye çıkartmaktır. Katliamların ardındaki karanlık güçler ortaya çıkmadıkça yeni yeni katliamlara davetiye çıkacağını bilmeyenler, tarih sizleri affetmeyecek. Mücadelemiz devam edecektir. AİHM'ye gideceğiz. İnsanlık adına bu katliamın takipçisi olacağız."

Sivas Davası avukatlarından Şenal Sarıhan ise yaptığı konuşmada, davanın bitmesinin olanaksız olduğunu söylerken, "Biz eylemcilerin 15 bin kişi olduklarını biliyoruz. Sadece bir avucu yargılanıyor. İç hukuk bu tür suçlar için 30 yıllık zaman aşımı öngörüyor. Asli değil, yardımcı eylemciler için zaman aşımı 2008'de dolmuştu. Yasalarımıza insanlık suçlarına zaman aşımını engelleyen bir düzenleme getirildi. Sivas'ta yapılan sadece ölenlerin yakınlarına değil, tüm dünyaya karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.

Mahkemenin Sivas'ın insanlık suçu olduğunu kabul ettiğine değinen Sarıhan şunları dile getirdi: "Zamanaşımı ölen Cafer Erçakmak için uygulanmadı. Ama hayatta olanlara zaman aşımı uygulandı. Yardımcılara da zaman aşımı uygulanmamalıydı. Kararı temyiz edeceğiz, Yargıtay'a taşıyacağız."


Güncelleme: 13:25
Polisin yaptığı sert saldırının ardından yürüyüşe devam eden kitle Sakarya'ya yürürken, katliama, alınan karara ve saldırıya tepki gösterildi. Bu arada PSAKD saat 14.00'da basın açıklaması yapacağını duyurdu.


Güncelleme: 12:30
Mahkemenin aldığı kararın ardından yürüyüş yapmak isteyen kitle polis tarafından engellenirken, polis kitleye biber gazı ve coplarla saldırdı. Polisin Uzun süre gruba tazyikli su ile müdahale eden polisin sert tutumuyla başlayan çatışma sürüyor. TKP ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri üyeleri Kızılay yönüne yürüyüşe geçmek istedi, ancak polis tarafından engellendi. Grup Sıhhiye köprüsü altında beklemeye başladı.

Polisin vahşi saldırısı sonucu yaralanan çok sayıda insan olmasına karşın bölgeye ambulans sevk edilmediği gözleniyor.


Güncelleme: 11: 55
Mahkemenin zamanaşımı kararının hemen ardından mahkeme salonundan gelen ilk tepki "Bu kararla yeni katliamlara davet çıkartılıyor" oldu.

Kararın açıklanmasının ardından adliye önünde bekleyen kitle, "katil devlet hesap verecek", "gerici faşist halk düşmanı AKP" sloganlarıyla tepki gösteriyor. Şu anda adliye önünde, katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri okunurken, kitle hep birlikte "unutmayacağız" diyor.


Güncelleme: 11: 35
Dava duruşması başladıktan hemen sonra mahkeme heyeti tarafından zamanaşımından düşürüldü. Mahkeme "sanıklar kamu görevlisi olsaydı zamanaşımı olmazdı" dedi.


Güncelleme: 11.30
Dava henüz başlamadan CHP Denizli Milletvekili ve Sosyalistlerin Meclisi üyesi İlhan Cihaner'in Twitter'dan verdiği bilgiye göre, duruşma salonunda kürsü ile izleyiciler arasına polis barikatı kuruldu.


Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ana davadan dosyası ayrılan 6 firari sanığın yargılanmasına bugün devam ediliyor. Mahkeme, savcının geçen duruşmada istediği 15 yıllık zamanaşımdan düşme talebini bugün görüşecek.

Mahkeme, Sivas’ta yaşananları “insanlık suçu” olarak nitelendirmezse, dava zamanaşımından düşecek. Böylece, 19 yıllık dosya tamamen kapanacak. Mahkeme, davanın düşmemesi için 12 Eylül soruşturmasında olduğu gibi olayı insanlık suçu olarak değerlendirirse yargılama devam edecek.

(soL-Haber Merkezi)