İşsizlik ABD'den, ben n'apayım!

Hafta sonu yapılan Diyarbakır mitinginden sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci durağı Mardin oldu. “Milletin Başbakanı” olma peşindeki Erdoğan, Mardin’de de nabza göre şerbet verdi, "işsizliğin sorumlusu biz değiliz" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Tayyip Erdoğan, AKP'nin Mardin'de düzenlediği mitingde, özellikle CHP ve MHP'ye yüklenmeyi tercih ederek, iki partiyi bugüne kadar Mardin'e gelmemiş olmakla suçladı. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkardığı diğer bir diğer başlık da, Mardin'in bir kültür kenti olmasından hareketle, kendilerinin oraya göstermiş oldukları "özen"in propagandasıydı.

Erdoğan, Mardin'e üniversite sözü verdiklerini ve bunu yerine getirdiklerini söyledikten sonra, ''Şu anda bir Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için çalışma yapılıyor. Bununla da kalmıyor, üniversite bünyesinde bir Süryani Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması için de çalışmalar sürdürülüyor. Şu anda sadece İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde böyle bir bölüm var. Artık Mardin'de de olacak, ardından Arapça, Farsça gelecek'' diye konuştu. Başbakan'ın Diyarbakır mitinginde Ergenekon soruşturması çerçevesinde bir konuşma yapması, Mardin'de ise anadil konusuna yüklenmesi AKP'nin ve Erdoğan'ın Kürt politikası konusunda ipuçları verdi. AKP bölgedeki seçim stratejisi Kürtler üzerinde ideolojik bir hegemonya sağlayabileceği açılımlar üzerine kurdu.

Başbakan işsizlik konusunda topu ABD'ye attı, "zaten enkaz devraldık" dedi. Artışın "birkaç puan" olduğunu ileri sürdü...
Mitingde Erdoğan'ın özellikle üzerinde durduğu konulardan biri de işsizlik oldu. Başbakan, konuşmasında, ''Bakınız işsizlik Türkiye'de AK Parti iktidarının dönemi midir? Biz göreve geldik, Türkiye'de işsizlik oranı 10.7 idi. Şimdi ABD'den gelen bu dalga tabii ki bizi de biraz rahatsız etti, bir iki puan, üç puan arttı, neyse... ABD dört, beş puan, Avrupa'da hakeza öyle, hepsi buna tedbir almaya çalışıyor. Bunlar ortadayken kalkıp durmadan, ikide bir bunu gündeme getirmek, sadece bunun üzerinden siyaset yapmaktır" dedi. Ancak 2008 verileri Tayyip Erdoğan'ı yalanladı.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası için İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr. Binhan Elif Yılmaz, Dr. Murat Çak ve Araştırma Görevlisi Murat Şeker'in geçen yıl Şubat ayında hazırladığı "Türkiye Ekonomisine Bakış - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi" başlıklı rapora göre, Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17.4 olarak belirlendi. Ancak birçok iktisatçı, bu rakamın da gerçekleri yansıtmadığını, işsizliğin yüzde 20'lerin üzerinde olduğunu ileri sürüyor.

Araştırmaya göre, işsizlik oranı bölgelere göre değişmekle beraber Güneydoğu Anadolu'nun "Mardin-Batman-Şırnak-Siirt" alt bölgesinde işsizlik yüzde 35.9 ile en yüksek rakamlara ulaştı.