Bugün karne alan binlerce öğrenci okullarına geri dönemeyebilir!

AKP’nin 4+4+4 eğitim modeli sonucunda bugün karne alacak binlerce öğrenci, okullarının imam hatip ortaokulu’na dönüştürülmesi sonucu seneye farklı okullara gitmek zorunda kalabilir.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugün valiliklere gönderdiği genelgeyle birlikte yeni okul planlamasının acilen yapılması talimatını verdi. Birçok ilde uygulanmaya başlanan yeni planlama sonucunda, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde binlerce öğrenci yeni okullara yönlendirilecek.

Dinçer genelge gönderdi
Ülke genelinde bugün karne alacak 17 milyon öğrenci eski okullarına geri dönemeyebilir. Önümüzdeki yıl 4+4+4 uygulamasının hayata geçecek olması dolayısıyla birçok okul imam hatip ortaokulu’na dönüştürülecek.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer okul planlamalarına ilişkin hazırlanan genelgeyi 81 ilin valiliğine gönderdi. Bu kapsamda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olması ile birlikte ortaokulların ilkokul ve liseyle birlikte de kurulabileceği belirtildi.

Valilerin düzenlemenin nasıl olacağına ilişkin kararları kendilerinin vereceğine dikkat çeken Dinçer, bu planlamalar doğrultusunda okulların 8-15 Haziran 2012 tarihleri arasında sisteme girişlerinin yapılmasını istedi.

Uygulama başladı
AKP’nin tüm tepkilere rağmen yasalaştırdığı 4+4+4 eğitim yasasının uygulamaları ise hayata geçirilmeye başlandı. Uygulama kapsamında başta İstanbul’da olmak üzere birçok ilde okullar İmam Hatip’e dönüştürülmeye başlandı.

Fatih’te Ali Kuşçu İlköğretim Okulu, imam hatip olacak
İstanbul’da toplamda kaç okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürüleceği kesinleşmese de yüzlerce okulun bu kapsamda bir dönüşüme tutulması bekleniyor.

İstanbul 4+4+4 kapsamda imam hatip'e çevrilecek ilk okullar da kesinleşmeye başladı. Fatih’te bulunan Ali Kuşçu İlköğretim Okulu yeni eğitim-öğretim döneminde kapatılarak İmam Hatip Anadolu Lisesi’ne dönüştürülüyor. İmam Hatip Anadolu Lisesi kurucu müdürünün de atandığı okulun sınıfları 2012-2013 eğitim yılı için hazırlanacak.

Bu durumda hem ilköğretim öğrencileri hem de gelecek olan imam hatip anadolu lisesi öğrencileri yasalara uygun olmadığı halde aynı binada eğitimlerine devam etmek zorunda kalacak.

Ankara’da 15 ilköğretim okulu, imam hatip olacak
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Bakanlığın talimatı üzerine 4+4+4'e göre okulları ayırmaya başlarken, bu kapsamda 15 ilköğretim okulunun yanı sıra iki rehberlik merkezi de imam hatip ortaokulu olarak hizmete açılacak.

Bunun dışında mevcut 14 imam hatip lisesinde ise ortaokul kısmı da açılacak. Bununla birlikte Ankara’daki imam hatip sayısı toplamda 31’e çıkacak.

Sivas’ta 9 okul imam hatip olacak
Uygulama kapsamında Sivas’ta yapılan çalışmalar sonucunda 9 okul imam hatip ortaokuluna dönüştürülecek. Kent merkezindeki daha önceki adıyla Ülkü İlköğretim Okulu ve Elçibey İlköğretim Okulu, imam hatip ortaokuluna dönüştürülürken, 6 ilçede ise imam-hatip liseleri bünyesinde ortaokul kısmı açılması kararlaştırıldı.

Konya’da okulların yüzde 90’ı imam hatip mi olacak?
Düzenleme çerçevesinde Konya’da da okulların büyük kısmının imam hatip’e dönüştürüleceği belirtiliyor. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Konya'da uygulanan yanıltıcı anketle, velilerin yüzde 90'ının çocuklarını dini eğitim veren bir okula göndermek istediği algısı yaratıldı. Böylelikle kentteki okulların imam hatip ortaokulu olarak açılmasının önünün açıldığı bildirildi.

Konya’da valilik onanıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaokul seçimi yapacak velilere uyguladığı ankette“Normal müfredat üzerine dini eğitim veren ortaokula göndermek istiyorum”ve “Normal ortaokula göndermek istiyorum”yazılı iki seçenek sunuldu. Bir İl Milli Eğitim yetkilisi, ankete bilinçli olarak “İmam hatip ortaokulu istiyor” gibi bir seçenek konulmayarak velilerin kandırıldığı, velilerin, yüzde 90’ının farkında olmadan veya mahalle baskısıyla “Normal müfredat üzerine dini eğitim veren ortaokulu” işaretlediğini, böylelikle kentteki orta okulların neredeyse tamamının imam hatip ortaokulu olarak açılmasının önünün açıldığını belirtti.

Bir örnek de Isparta’dan
AKP’nin eğitimde 4+4+4 yasasını çıkarmasının ardından yeni oluşturulan imam hatip ortaokulları için, ilköğretim okullarının boşaltılmasına Isparta'da da başlandı. Isparta Hilmi Dilmen İlköğretim Okulu'nun 4+4+4 sistemi kapsamında imam hatip ortaokulu olarak kullanılmak üzere boşaltılması isteniyor. Karar, velilerin ve öğrencilerin tepkisini çekerken, Okul müdürü ise “ortaokula karşı çıkarsak bakanlığa ayıp olur” şeklinde açıklamada bulundu.

İddialara göre 5 bin ilköğretim okulu imam hatip olacak
Düzenleme sonucunda kaç okulun imam hatip'e dönüştürüleceği netleşmese de Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk‘ün haberine göre, MEB yaklaşık 5 bin ilköğretim okulunu İmam Hatip‘e dönüştürecek. İlköğretim okulları karşısında İmam Hatiplere öncelik tanınacak. İmam Hatipler teşvik edilecek. İl Milli Eğitim Müdürleri, İmam Hatiplere bina bulunması için özel olarak çalışacak.

Bakanlık da öncelik imam hatip’te açıklamasında bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 eğitim yasasına ilişkin Mayıs ayında yayınladığı genelgede yeni uygulamanın ardından nasıl bir yol izleneceğini aktarmıştı. İmam Hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verileceğinin belirtildiği genelgede şu ifadelere yer verilmişti:

“Bunun mümkün olmadığı durumlarda imam hatip liseleri ile birlikte kurulabileceklerdir. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öğrencileri ile imam hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkânlar dâhilinde düzenlenmesi sağlanacaktır. Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim uygulaması yapılabilecektir. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürüteceklerdir. Çeşitli sebeplerle kapalı bulunan okulların ihtiyaç halinde yeniden kullanıma açılması için gerekli tedbirler alınacaktır."

(soL – Haber Merkezi)