AKP'ye AB gazı

Kapatma davasından sonra "AB hedefine kilitlenen" AKP, Avrupa'dan yoğun destek alıyor. Son olarak Olli Rehn, Türkiye'nin diplomatik öneminin arttığını söyledi.



soL (HABER MERKEZİ) Avrupa Birliği yetkilileri, son dönemde AKP'yi övücü ve destekleyici açıklamalarını artırdı. Kapatma davasının ardından "AB hedefine kilitlenmeye" karar veren ve bu şekilde AB'den aldığı desteğe yaslanmayı hedefleyen AKP'nin planı, AB'den destek gördü. Özellikle Kafkaslar'da yaşanan gerilim sırasında hükümetin "Batı yanlısı" tutumu ve 3. Ulusal Program'ın hızlıca hazırlanması AB'den övgü alıyor.



"AB olarak Ankara'yı destekliyoruz"

Dün, Helsinki'de bir basın açıklaması düzenleyen Olli Rehn, Türkiye'nin bölgesel gelişmelerde aktif rol aldığını ve AB'nin bu durumu desteklediğini belirtti. Türkiye'nin Kafkasya ve Ortadoğu'da "aktif ve başarılı bir diplomasi" yürüttüğünü kaydeden Rehn, Ankara'nın, "Kafkasya'da istikrarın sağlanması yolunda çok önemli bir rol üstlendiğini" söyledi.



Kafkasya'da sorunun, Rusya-Gürcistan, Ermenistan-Azerbaycan ve bir süre öncesine kadar da Türkiye-Ermenistan gibi ülkelerin birbirleriyle görüşememeleri olduğunu ifade eden Rehn, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretini büyük bir sıçrama olarak nitelendirdi ve bu ziyaretin, "iki ülkenin ilişkilerini normalleştirme sürecini başlattıklarına dair bir işaret olduğunu, ayrıca bu ziyaretin siyasal etkilerinin önemli düzeyde olacağını" dile getirdi. Rehn, "son haftalardaki olaylar, AB'nin bakış açısından sadece Türkiye'nin stratejik önemini artırdı" dedi.



Troyka sonrası artan övgüler


AB müzakere sürecinde öngörülen yasa değişikliklerine hız verileceği açıklamaları yapan ve Kafkaslar'daki gerilim sırasında ABD ve AB ülkelerinden yana tavrını açıkça ortaya koyan AKP hükümetine yönelik övgüler, özellikle AB Troykası toplantısından sonra artmaya başladı. Son olarak, hafta başında Türkiye'ye gelen Avrupa Parlamentosu Liberaller Grubu heyeti Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunmuş ve AKP'den ne kadar memnun olduklarını bildirmişti.