200 Milyon liralık gizli ihale, 315 yeni TOMA geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kobani'ye destek eylemleri sırasında, "Talimat verdim, yakılan her TOMA’nın yerine 5, gerekirse 10 TOMA alınacak" şeklindeki sözlerinden sonra Emniyet’in 2015 yılı için en az 200 milyon TL harcama yaparak tam 315 yeni TOMA satın alacağı öne sürüldü.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker'in haberine göre, TOMA ihalelerinin gizli yapılması nedeniyle de hükümetten edindiği bilgilerin doğruluğunun kamuoyuna açıklanması için çağrı yaptı.

Toker'in haberinde yer alan iddialar şöyle:

Davutoğlu’nun talimatının ardından, Emniyet’in hızla harekete geçerek geçen hafta 20, 20 ve 25 olmak üzere üç parti halinde 65 TOMA alımı için ihaleye çıktığı ortaya çıkmıştı Toker’in haberine göre, bu ihale Kamu İhale Kanunu’nun kapsamı dışında tutuldu.

Gezi eylemleri sırasında yapılan TOMA ihalesi gibi ‘davet usulü ve açık eksiltme yöntemi‘yle yapıldığı belirtilen ihaleye, Nurol, Standart ve eski AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci’nin sahibi olduğu Katmerciler davet edildi.

En en düşük teklifleri, ilk 20’lik partide 620, ikinci 20’lik partide 610, üçüncü 25’lik partide ise 600 bin TL olarak Katmerciler verdi.

Buna göre, TOMA başına maliyet ilk partide 13.4, ikinci partide 12.2, üçüncü partide 15 milyon TL olmak üzere toplamda 40.6 milyon TL olacak.

Toker, sözleşme imzalama süresinin henüz devam ettiğini yani ihalenin hukuken kesinleşmediğini, halka açık bir şirket olmasına rağmen Katmerciler’in bu nedenle Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yapmadığını ve bu TOMA alımının teoride gerçekleşmeyebileceğinin altını çizdi.

Haberdeki ikinci önemli iddia, ‘Emniyet’in 27 Ekim Pazartesi günü akşam saatlerinde büyük ölçekli bir TOMA ihalesi daha yapacağı‘ yönünde. Toker, ”Kaynaklarımın anlattığına göre, hafta başı yapılacak ihale ise 250 TOMA için. 600 bin TL’yi emsal alırsanız bu parti de en az 150 milyon TL demek” diye yazdı.