Öldükten sonra başımıza neler geliyor?

Ölümsüzlük arayışı geçmiş zamanlardan beri devam ediyor. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu maalesef ki mümkün değil, yani ölümden kaçış yok. Peki, öldükten sonra vücudunuzun başına neler geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Başak Dönertaş - bilimsoL

Kalbiniz durduğu saniyeden itibaren bedeniniz yavaşça çürüyor, hücreleriniz ölüyor, sonrasında bakteriler, hayvanlar ve hatta bedeninizin kendisi organlarınızı parçalamaya başlıyor.

ÖNCE FENASI

İşte vücudumuzun zamanla başına gelen ilginç süreçler:

HERŞEY BİTTİ Mİ?

Öldükten sonra içine konduğunuz ortama bağlı olarak, bir süre sonra kemikler de ufalanıp tamamen toprağa karışabilir. Artık Dünya'da varlığınızın yegane izi, ya çocuklarınız, ya da insanlık için ortaya koyduğunuz çaba, insanlık kültürüne yaptığınız katkılar olacaktır.

Ama bir istisnası var. Uygun, stabil bir ortamda kemikler ve dişler uzun süre dayanabilir. Eğer iskeletiniz şanslıysa fosilleşebilir ve onbinlerce yıl sonra bir arkeologca bulunabilir. Ve içlerindeki DNA ve proteinlerden ufak bir bölümü tamamen parçalanmadan kalmışsa, bunları antropolog ve moleküler biyologlar analiz edebilirler.

Böylece siz öldükten onbinlerce yıl sonra soyağacınız, nerede doğup nereye göç ettiğiniz, ayrıca diyetiniz ve hastalıklarınız konusunda insanlar bilgi edinebilir. Bu da bir katkı!

Görsel kaynağı: Skye Gould, Rebecca Harrington. What happens to your body after you die. http://www.businessinsider.com.au/how-human-bodies-decay-2016-11?r=US&IR=T

https://twitter.com/Bilim_soL

https://www.facebook.com/BilimsoL/