Tekel Fabrikası Müze Olursa

KENTİN SESİ - GAZİANTEP Yazıları

Günlerdir süren eylemler ile ülke gündemine yerleşen Tekel işçileri direnişlerini sürdürüyorlar. İşçilere destek eylemleri de tüm yurda yayılıyor. Ancak Gaziantep'ten işçilere verilen destekte buruk bir yan bulunuyor.
Biz de Samsun, Diyarbakır ya da İzmir halkı gibi Tekel işçimizle kol kola olmayı, fabrikaların önünde direnmeyi çok isterdik ancak bu mümkün değil. Gaziantep Tekel fabrikası yıllar önce yıkıldı. Şimdi elimizden geldiğince sesimizi onlara, onların sesini Gaziantep halkına duyurmaya çalışıyoruz. Başbakan Erdoğan işçileri domuzlukla suçluyor ya, Gaziantep'teki Tekel fabrikasını yıkanlara ne diyeceğiz onu da söylesin bir zahmet!

Belediye başkanlarının en büyük merakı şehirlerini “marka” haline getirmek olsa gerek. Gaziantep Büyükşehir Belediye'si de “marka şehir Gaziantep” projesi ile öncülüğü kimseye bırakmamıştı bir kaç yıl önce.

Projenin ilk aşamalarında Gaziantep'in önemli bir sanayi kenti olduğu vurgulansa da asıl hedef kenti bir turizm ve ticaret merkezi haline getirmekti. Bu yöndeki çalışmaların elbette kentin dokusuna müdahaleyi de beraberinde getirmesi gerekiyordu.

Bu kapsamda atılan adımları ve Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey'in açıklamalarını yazmaya yerimiz yetmez. Ancak amaca ulaşıldığını söyleyebiliriz. Hala bir kaç bin fabrika bulunsa da, “Gaziantep'i nasıl bilirsiniz?” sorusuna artık “önemli bir turizm ve ticaret merkezi olan Gaziantep” tanımıyla başlayacaktır pek çok insan.

Peki bu tanımın hiç faturası olmayacak mı? Söylenirken güzel gelen bu cümle bize hiç mi zarar vermiyor?

Burada Gaziantep Tekel fabrikasının yıkılmasını konuşmak zorundayız işte. Bu yıkım sadece 600 tekel işçisine zarar vermedi. Sigara fiyatları ve tütün üreticisinin hali düşünüldüğünde bütün ülkeyi etkileyen Tekel fabrikalarının satışında bir adım önde olan Gaziantep'te, yıkılan fabrikanın yerine Zeugma Mozaik Müzesi ve Kongre Merkezi inşaatı yapıldı.

Elbette müzeler insanlık tarihinde önemli bir yer tutarlar. Toplumların gelişiminin kırılma anlarının sergilendiği müzelerin gelişkinliği kültürel mirasımızın boyutunu da ifade eder ve bu açıdan zeugma mozaikleri de büyük bir ilgiyi hak ediyorlar. Ancak bunun için kent sanayisini bitirmek mi gerekiyordu? Üstelik bu zihniyetin 2004 yılındaki NATO toplantısında gelen katiller görsün diye zeugma mozaiklerini kargo ile İstanbul'a taşımayı denediklerini de unutmadık henüz.

Üst paragrafta “kent sanayisini bitirmek” yazdım çünkü Tekel fabrikasının yıkılması ile açılan perde kolay kapanacağa benzemiyor. Güzelbey ve Mehmet Şimşek “turizm ve ticaret merkezi Gaziantep” ifadesini çok sevdiler. Bu doğrultuda izledikleri yolu “Gaziantep sanayisini bitirme planı” olarak adlandırmak fazla yadırganmayacaktır sanırım.

Bu planın bir parçası kültür turizmine açılacak yeni alanlar yaratılmasıydı. Örneğin Zeugma Müzesi için geniş bir yer lazım. “Nereden bulsak acaba?” dediler. İlk önce Gaziantep Fuar Alanı geldi akıllarına, “oraya yapacağız” dediler. Ancak kısa süre içerisinde kentin göbeğindeki bu geniş alanı müze ile “heder etmenin” yanlış olacağını anlayıp iki tane kocaman otel yapılması için satışa çıkardılar. Hem gelen turistleri de burada ağırlarız dediler sanki otelleri kendileri işleteceklermiş gibi.

Sonra akla Tekel fabrikası geldi, yıktılar ve arsasını temel için kazmaya başladılar. Başbakan halkın malını Tekel işçisine yedirmiyor ya, bunlar da inşaat işçilerine yedirmediler. Maaşlarını alamayan işçiler eylem yaparak haklarını talep ettiler. Tekel fabrikasının yerine müze yapan zihniyet aslında mesaj vermişti herkese bundan sonra böyle...

Aynı zihniyet hala işbaşında ve turizm “hizmet”leri sürüyor. Büyükşehir Belediye'si Genel Sekreter Yardımcısı'nın söylediğine göre 50 Antep Evi restore edilerek restoran, kafe ya da butik otel haline getirilmiş. Bu projenin kaynağı da AB'den geliyormuş. Gelen kaynak nereye akıyor dersiniz?

Benzer bir proje ile restore edilen Dayı Ahmet Ağa Konağı ise Şehitkamil Belediye Meclisi'nin AKP'li üyeleri Rüstem Küçük ve Mehmet Çelik tarafından işletilecek artık. İhalenin onlarda kalacağının herkes tarafından bilindiği iddia ediliyor.

Milletin malını yedirmeyen Başbakan'a duyurulur...

[email protected]