Tayyip paketi

ODTÜ gerginliğinin bir ayar sorununu yansıttığını sanmayın. Ayar sorunu olmaması, başbakanın ve hükümetin son derece ayarsız olmadıkları anlamına gelmiyor.

Ancak bu sorun arızi değil yapısal, gelip geçici değil kalıcı, rastlantısal değil tercih edilmiş, keyfi değil zorunlu bir nitelik taşımaktadır.

Erdoğan'ın cebinden böcek çıkarması, “derin devletin bitmediği” saptaması Ergenekon sürecinde gelinen noktaya ilişkin stratejik bir açıklamadır.

Türkiye'nin patriot alıp NATO çalışmalarında İsrail'e uyguladığı söylenen bir iki engellemeyi kaldırması neo-Osmanlı ordularının Amerikancı çetelerden oluşacağının ilanıdır.

İç siyaset, dış ilişkiler... Ekonomi. Yıl sonu ekonomi verilerinin hali bütünlüğün ayrılmaz bir diğer parçası.

Burjuvazi denen sınıfın tarihsel olarak oynadığı devrimci, dönüştürücü rol, TÜSİAD dergilerine yazıp çizen Murat Belge'ye, Ahmet İnsel'e kalsın. Bu sınıf esasen konformisttir. Burjuva gericiliği işinde gücündeyken üretilebilen, icra edilebilen bir gericiliktir. Gerici olmak için bir eklentiye ihtiyaç duymaz bu sınıf.

Buradan hareketle Türkiye burjuvazisinin AKP'nin sağa sola bulaşıp suları sürekli bulandırma huyundan rahatsızlık duyduğu, duyacağı sonucuna varabilirsiniz. Bu ortam klasik bir kâr maksimizasyonu ortamı değildir gerçekten de...

O halde AKP burjuva sınıfına, konfor duygusuna verdiği zarardan çok daha fazlasını sunmalıdır. Konformist burjuvazi, işte buna vardır! Kavga ekonomisini sevmeyenlerin alternatifi ille huzur ve sıradanlık olmak zorunda mı? Bir diğer ve daha “gerçekçi” seçenek, kavgacılıktan haz etmeyenlere savaş ekonomisi sunmaktır. İçerde ve dışarda...

Erdoğan saldırganlığı eksiksiz bir bütün oluşturuyor. Türkiye kapitalizmi sarmalandığı kriz dinamiklerinden ürküp kaçmayacak, masaya varını yoğunu sürecek. AKP Türkiye'si yeni yıla akıl almaz bir kumarbaz kimliğiyle girmektedir.

Emperyalistler de böylesini ister.

ABD 2013 programında 35 Afrika ülkesine asker göndermeyi planlıyormuş. Nasıl Suriye'de Rusya'nın “stratejik çıkarları” varsa, Afrika kıtasında da Çin'in kolay kolay terk etmeyeceği bağları bulunuyor. Kepine Amerikan/NATO armaları işlenmiş Yeni-Osmanlı tugayları işte bugünler için var! Gülen okulları bunun için var! Türkçe olimpiyatları bugünler için var!

Türkiye ekonomisi bu rezil anlamda ufkunu geniş tuttuğu ölçüde Ortadoğu'nun servetleriyle buluşabilecek, kredi notu belli bir düzeyde tutulacaktır.
Böyle bir Türkiye'nin kendi içinde muhalefet tınlamalarına izin vermesi mümkün müdür? Ve zaten iktidar partisi ve lideri basbayağı faşisttir!
Bu bir paket. AKP başlı başına bir saldırı.

“Daha nereye saldıracaklar ki, her şey onların” diye başlayan ve bir varyantı umutsuzluğa, diğeri iktidarın bir huzur/konfor dengesi arayacağına açılan değerlendirme yanlıştır. Erdoğan'ın derin devlet böceği saldırı ilanıdır. Saldırının bir tatmin noktası olacağını varsayan beklentiler derin bir yanılgıya oturmaktadır.

Kimsenin naif beklentileri olmasın saldırgan seçeneksiz, dışarda, içerde ve ekonomide patikalar çok dar olduğu için saldırı acımasız olmaya devam edecek.

Ama büyük kumar, karşı tarafa, yani “biz”e büyük olanaklar vaat eder aynı zamanda. Kaybederlerse, yeniden toparlamaları çok ama çok zor olacak. İçindekiler ortalığa saçıldığında bunları yeni bir paket haline getirmek hepsini süpürüp atmaktan daha zor olacak.

Nasıl mı?

Üstünden geçen silindirlere karşın yeniden ayağa kalkmakta olan akademiye bakın göreceksiniz. Patriot senaryosunun çok amatör olduğunu kanıtlayan sokaklara bakın göreceksiniz...