Cephe İnşası AYDEMİR GÜLER

Kemal Okuyan 8 Ağustos'ta boru hattı yangınının ve yangını PKK'nin sahiplenmesinin medya tarafından duymazdan gelindiğini yazdı. Şimdi durum değişti ve 5 Ağustos'u 6'sına bağlayan gece gerçekleşen sabotajın üstüne bir Amerikan cephesi dikmek için Türk medyası harekete geçti.

Bu harekatın Fethullah tetikçilerince, Amerikan fantazyacılarınca falan değil, doğrudan "ciddi" Doğan medya yazıcıları tarafından yürütülüyor olması dikkat çekicidir.

Senaryoya göre Kafkaslarda şov yapan Rusya, Türkiye'de PKK'yi taşeron olarak kullanmakta ve oyunu büyütmektedir.

Maksat açıktır ve alçakçadır: Türkiye "kamuoyu"nun bölgemizde ABD merkezli ve bölgesel güçlerle karşıt bir cephede silah kuşanmaya ikna edilmesi hayli zordur. Ülkemizin sıradan insanlarının İran ve Suriye nezdinde birer düşman algılaması kolay varılacak bir hedef sayılamaz. Halkın ABD karşıtlarını külliyen hasım olarak kabullenmesi için Kürt kozuna başvurulmakta, PKK bağı iddiası düşman tespitinde katalizör olarak kullanıma girmektedir.

Yazıcıların birkaç günlük tereddütleri de dikkat çekicidir. Bu tereddüt çok büyük olasılıkla cephe inşa stratejisinin arkasındaki mevzilenmenin belirlenmesi için geçirilmiştir. Son ayları çok güçlenerek ama canı da sıkılarak geçiren hükümetin bu konuda daha ilk adımda cengaverlik yapmayacağı anlaşıldıktan sonra, iş medyaya düştü.

Ortada PKK'nin Rus bağı konusunda somut bir veri yok. Lakin önce teori kurulduktan sonra somut kanıtların "keşfedilmesi"nin zor olmayacağını tahmin edebiliriz!

Olayları anlamanın anahtar yöntemi, faillerin olası sonuçlardan hareketle kurgulanmasıdır. "Bu iş kime yarıyor" sorusunun yanıtı "kimin yaptığı/yaptırdığını" da büyük ölçüde aydınlatır. Boru hattı sözleşmelerinde ne yazdığı o kadar açık ki! BTC'nin ilk gününde dönemin soL manşetinde işaret edilmişti. Bu boru üstündeki tehditler, yerine göre Türkiye'ye emperyalist silahlı güç takviyesi, ülkenin bölünmesi, savaşa sürüklenmesi vb amaçlarla kullanılmaya açıktır. Yani bu işten emperyalizm yarar sağlamaktadır. Önce tehdit yarat, sonra istediğini yap, yaptır!

Daha ileri gitmek için bir veri şu an yok. Ama yangında ve asker ölümlerinde Rus parmağı keşfetmek için veriye değil, Amerikan cesaretine ihtiyaç var!

Bu Amerikan küstahlığı geri püskürtülmelidir.

Bölgemizde ABD, İsrail, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'dan geçen bir savaş cephesinin kurulması girişimleri, Türkiye burjuva siyasetine yeniden çöken Amerikan barışıyla da çakışıyor. Prestiji sarsılmış TSK'nın Amerikan barışından bölge savaşı çıkartmakta çıkarı var. Sadece tamirat için değil, orduda artık bir dönemeci geçmek için yeterince birikim sağlanan profesyonelleşme dönüşümü için de... Ankara, Amerikancılığın Kürt düşmanlığına oturtulması gerektiği konusunda yakın geçmiş deneylerinden çok şey öğrendi. Burjuva muhalefetinin bu inşaata harç taşımaması için herhangi bir neden yok tam tersi... TSK'nın, CHP'nin ve diğerlerinin bindiği bir treni hiddetli ve "Atatürkçü" AKP muhaliflerinin kaçırması düşünülemez bile. Eskiden emperyalizmin ne derece iç ne derece dış faktör olduğu tartışılırdı. Artık Türkiye egemen güçleri emperyalizmin bir uzvu, emperyalizm egemen güçlerin gayet içten ve içerden bir parçasıdır. AKP ise tam da bugünler için var!

Sonuçta Türkiye karanlık müttefiklerine bir koşul sunmaktadır: "Bölgede her ne yapacaksak, suçlu sandalyesine PKK'yi ve Kürtleri de yerleştirelim." Ankara'nın sayısız yapısal çaresizliğini aşmasının yolu Kürt düşmanlığından geçecektir.

Bu faktör devreye sokulmadan, Ankara, Rusya-Gürcistan savaşı başlar başlamaz yine Doğan medyanın hatırlattığı Kafkasyalı vatandaşlar sorununun bile içinden çıkamaz. Türkiye'de Kafkas denkleminde duygusal ve siyasal olarak Rusya'ya yakın konum alacak milyonlar vardır. Üstelik Çerkez-Abaza halkı, öyle kıyıda köşede kalmış bir topluluk da değildir. Toplumsal statüleri ve kurumsal pozisyonları siyasal önemlerini sayıların ötesine taşımaktadır.

Bu arada Rus karşıtı Gürcü eylemlerini, kaçak işçi mafyasının organizasyonu olarak düşünmek durumundayız. Türkiye'de yerleşik Gürcü halkımız, ülkemizin ideolojik haritasının organik bir parçası olduğu için, tarihi ülkesinin yönetici ideoloji veya siyasetiyle bir bağı olmadığı için, mantıken Tiflis'e değil bir diğer sorunlu özerk bölge Acaristan'a yakın olduğu için... konunun dışında sayılmalıdır.

Amerikan küstahlığı geri püskürtülmelidir. Geri püskürtülebilir.

Emperyalist cephe inşaatına asıl sabotajı sol yapabilir ve yapmalıyız.

Yok, Türkiye'yi batıya iten hep Rusya olmuşmuş yok, Kafkas halklarını birbirine düşüren Stalin'in zamanında yaptığı düzenlemelermiş yok, Türkiye bu işin dışında duramazmış... Türkiye solu bu uydurmaların bir tekini bile yanıtsız bırakmama yeteneğine, birikimine ve cesaretine sahiptir.