CHP'nin “hayır”cılığıyla buraya kadar

Şaibeli referandumun ardından yaşanan süreçte en çok CHP'ye kızılıyor herhalde. Herkes ana muhalefet partisinin, aslında “hayır”ın kazandığı düşünülen bu seçimde, “hayır”ın hakkını neden aramadığını soruyor.

CHP'ye olmadığı bir parti gibi davranılarak aslında CHP'ye haksızlık yapılıyor... Bu partiye yapılan haksızlık sorun değil elbette, ama CHP'ye yapılan haksızlık, yine ve yeniden bu partinin meşrulaştırılmasına hizmet ediyorsa burada büyük bir problem var. Çünkü bu durumda CHP'ye değil, Türkiye'nin ilerici birikimine haksızlık yapılmış oluyor.

Referandumdan sonra CHP bunu niye yapmıyor türü soruların tamamı esas olarak aynı varsayıma, ana muhalefet partisinin bunları yapabileceği düşüncesine dayanıyor.

CHP, gerçekten “hayır”ın hakkını arayabilecek, Türkiye'de AKP ve Erdoğan'ın karşısına dikilebilecek durumda da, bunu bir tercih olarak veya başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere kurmay heyeti yüzünden mi yapmıyor ve muhalif insanları temsil etmiyor? Yoksa CHP'nin muhalifliği zaten bu ve daha fazlası beklenemez mi?

Sonuç olarak ikisi de aynı kapıya çıkıyor ve CHP bu şekilde davranıyor denmesin çünkü çıkmıyor. Bu iki önerme arasında dağlar var...

Gerçekten ne bekleniyordu CHP'den?

Uzak geçmişe gitmeye gerek yok, CHP'nin AKP iktidarı sırasında sergilediği son onbeş yıllık siyasi performansı neydi ki, bu referandumda farklı davranacaktı?

CHP, hangi kritik virajda AKP'nin karşısına dikildi de, şimdi dikilecek?

1923 Cumhuriyeti adım adım tasfiye edilirken, bu cumhuriyetin kurucusu olmasıyla övünen parti, bunu izlemedi mi? Hatta izlemekle yetinmeyip AKP'nin zor duruma düştüğü anlarda ona can simidi uzatmadı mı? Haziran Direnişi'nin o muhteşem günlerinde itidal çağrısı yapıp direnişin bütün enerjisini sandığa hapseden parti, 15 Temmuz'dan sonra koşarak Yenikapı'ya giden parti CHP değil miydi?

Türkiye'de AKP karanlığı, Türkiye'nin ilerici birikimine her saldırdığında CHP'nin bunu durdurmak için bir iş yapması beklendi, ama ana muhalefet partisi bunu yapmadı. Bugün de yapmıyor...

Bütün bu örneklerde ve bugün referandumdan sonra yine CHP bunları niye yapmıyor diye sormanın bir anlamı var mı? Her benzer soruyla CHP'den beklentiyi tekrar yükseltmenin Türkiye'nin ilerici birikimine büyük zarar verdiği görülmüyor mu?

CHP, Türkiye'de aydınlık bir gelecek beklentisiyle hareket eden milyonları temsil edemez. CHP, Türkiye ilericiliğinin ana gövdesini oluşturan tabanının ondan beklentilerini yerine getiremez.

CHP bunu somut olarak her kritik anda defalarca ispatladı. Çünkü bugün hem dünyada, hem Türkiye'de insanlığın ilerici değerlerine sahip çıkabilmenin tek yolu, yüzünü emekçi sınıflara dönmekten geçiyor ve CHP bunu yapamaz. Bu partinin sınıfsal karakteri buna izin vermez. CHP, sırtını Koçlara, Doğanlara, Eczacıbaşılara, Sabancılara dönemez. Ana muhalefet partisi, adlı adınca patronların düzeninin partisi ve onların ayağına basacak bir işi yapamaz. Onların ayağına basamayacağı için de ülkenin en gergin, Türkiye halkı açısından en önemli anlarında, patronların işi yolunda gitsin diye, gericiliğin baş temsilcisi AKP ile uzlaşmanın yolunu arar.

CHP bunları niye yapmıyor diye sorulmasın artık... Böylece CHP bunları yapabilir aslında algısı yaratılmasın.

Kemal Bey'in liderliği eleştirilmesin... Böylece başkasının liderliğinde CHP'nin gericiliğe karşı durabileceği yanılgısı beslenmesin.

CHP'nin hayırcılığı bu kadar ve asla daha fazlası olmayacak.

CHP yapamıyor, çünkü parti bu.

CHP yapmayacak. Biz yapabilecek olanlara, emekçilerden başka kimseye bir söz vermemiş, hiçbir koşulda patronlarla ve gericilikle uzlaşmayacak olan sola bakalım. Türkiye'nin başka şansı yok.