Deli Gömleği…

Memleket, pimi çekilmeye hazır bomba gibi.

Kime barış desen, akil desen, AKP Anayasa’sı desen, hukuk-adalet-eşitlik-yoksulluk-yolsuzluk desen, küfür kıyamet.

Gerginlik yükseldikçe toplum ayrışıyor.

İnanın sanal ortam da tüm hızıyla süren kapışmanın sokağa yansımasını düşünmek bile istemiyorum!

Gericilik boş durmuyor, Anadolu halklarının kılcal damarlarına sızmak için akla gelen- gelmeyen her tür kirli tezgâhı kuruyor.

Öte yandan ülkemin eşit ve özgür geleceği için çabalayan insanlık ta boş durmuyor.

Geçen hafta bu alanda okuduğunuz ‘Barış mı’ başlıklı yazımın içinde ülkeme giydirilmeye çalışılan deli gömleğinden söz etmiştim.

Hafta sonunda ‘Türkiye AKP Anayasası’na sığmaz” başlığı ile önce http://haber.sol.org.tr de daha sonra soL, Birgün ve Yurt gazetelerinde tam sayfa bir metin yayınlandı.

“Yeni bir Türkiye hepimizin arzusudur. Yoksulluğun olmadığı, eşitsizliklerin ortadan kalktığı, insanların özgürce yaşadığı, aydınlık ve bağımsız bir ülke asla vazgeçmeyeceğimiz özlemimizdir.” cümlesi ile başlayan ve tüm duyarlı insanlığın imzasına açılan bu metnin içinde de aynı deli gömleğinden söz ediliyor.

İlk imzacıların içinde onlarca akademisyen-sanatçı-bilim insanı-sendikacı-yazar dostumuzun adları var ve her gün yeni katılımcılarla umut saçarak yol alıyor.

Elbette her bir imza ülkemiz için değerli ve içinden geçilen şu kara günlerde akıl birliğimize katkı sunduğu için tarihsel öneme de sahip.

Ancak, metni anlamlandıran, sözcüklere büründüren, tiyatro oyunu haline getirerek canlandırıp ayağa kaldıran tiyatromuzun saygın oyun yazarı

BİLGESU ERENUS, bir başka tarihsel görevin ilkine de imza atmış oldu.

Çağrı metni isteyen her topluluğun, her oyuncu grubunun, her yurttaş topluluğunun oynayabileceği bir sokak oyununa dönüştü.

Değerli arkadaşımın bu katkısını tüm sanat alanlarıyla paylaşırken, oyunu oynamak isteyen yurdumun hangi köşesinde olursa olsun her yaratıcıya istedikleri her tür desteği vereceğimizin de bilinmesini isterim.

Deli Gömleği Oyunu
Oyuncular:

Yönetmen
Üç sanatçı
Üç aydın
Anonsör gençler
Değnekçiler
Direnişçiler

Gereçler:

Çıngıraklar
Değnekler
İp
Uzun kolları teyelle tutturulmuş deli gömlekleri.
Sanatçı ve aydınlar için hazırlanarak numaralandırılmış okuma kartları

Anonsör gençler ellerindeki çıngıraklarla Deli Gömleği Oyunu’nun başlamak üzere olduğunu sağa sola koşarak anons ederken, oyuncular iki ağaç arasındaki ipe deli gömlekleri asarak direniş şarkıları mırıldanırlar.

Belirli sayıda izleyici toplandığında Deli Gömleği Oyunu ’nu yönetecek kişi, o saatteki gösteri için anlaştığı üç sanatçı ve üç aydını izleyicilerin arasından ortaya alır. Okuma kartları sanatçı ve aydınlara daha önceden numaralanarak sunulmuştur.

Yönetmen - (İsimlerini anons ettikten sonra) Beynin sağ yani yaratıcı bölümünü, beynin sol, yani uygulayıcı bölümünü seslendirecek sanatçı ve aydınlarımız da buradaysa, artık başlayabiliriz.

Sanatçı (1) – (Okur) Yeni bir Türkiye hepimizin arzusudur. Yoksulluğun olmadığı, eşitsizliklerin ortadan kalktığı, insanların özgürce yaşadığı, aydınlık ve bağımsız bir ülke asla vazgeçmeyeceğimiz özlemimizdir.

Aydın (1) - (Okur) AKP'nin "yeni Türkiye “den anladığı ise, yoksulların çoğaldığı, eşitsizliklerin derinleştiği, temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırıldığı, karanlık ve bağımlı bir ülkedir.

Bu ana kadar oyunu kenarda izleyen Anonsörler, aniden çıngıraklarını bırakıp, Değnekçilere dönüşürken ipten aldıkları gömlekleri hızla birinci aydın ve sanatçının kafasından geçirdikten sonra, gömleğin kollarını geriden bağlamakla kalmayıp değnekleriyle etrafa gözdağı vermeyi sürdürürler.

Kollarını henüz kullanabilen ikinci sanatçı ve aydın, kartlarını çıkarmışlardır.

Sanatçı (2) - (Okur) Barış ve Kürt sorununda çözüm mutlaka gereklidir. Irk ve köken ayrımcılığının tamamen silindiği, insanların dillerini ve kültürlerini öğrenme, kullanma ve geliştirme haklarının yasalarla güvence altına alındığı, tüm yurttaşlarımızın ekonomik ve sosyal yönden eşitlendiği, başka ülkelerin topraklarına göz dikmeyen, kendi topraklarındaysa barış ve kardeşliği yeşerten bir Türkiye elbette mümkündür.

Aydın (2) - (Okur) AKP'nin barıştan anladığı ise, emperyalist planlar doğrultusunda bölgeyi ve Türkiye'yi yeniden şekillendirmektir. Halklar arasına düşmanlık tohumları ekip, bölgesel savaşları tetiklemekten başka şeye yaramayacak gerici bir operasyona "barış süreci" adı verilemez.

Değnekçiler ikinci sanatçı ve aydına da müdahale edip deli gömleğini giydirirler.

Kollarını henüz kullanabilen üçüncü sanatçı ve aydın, kartlarını çıkarmışlardır.

Sanatçı (3) - (Okur) Halkın yönetime aktif biçimde katılması, siyaset yapması, kendi geleceğine karar vermesi yeni bir Türkiye için zorunludur.

Aydın (3) – (Okur) AKP'nin istediği ise, yerel yönetimleri güçlendirmek adına sermayeye, uluslararası tekellere doğal zenginlikleri yağmalatmak, sömürülecek ucuz işgücü yaratmak ve ülkeyi hak-hukuk adaletin esamisinin okunmadığı bölgelere ayırmaktır.

Üçüncü sanatçı ve aydın değnekçilerin deli gömleğine karşın okumayı sürdürmeye çalışır.

Sanatçı (3) – (Zorlanarak okur) Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulması elbette gereklidir. Yeni bir Türkiye'nin yeni bir Anayasa'sı olacaktır. Yeni bir Türkiye'yi yaratan halk, Anayasası'nı da yapacaktır.

Aydın (3) - (Zorlanarak okur) AKP ise "yeni Anayasa’dan, laikliğin tamamen ortadan kaldırıldığı, emekçi halkın haklarının bütünüyle tırpanlanıp patronların efendiliğinin ilan edildiği, sosyal devlet uygulamalarının yok sayıldığı gerici ve halk düşmanı bir metni anlamaktadır.

Direnişçiler izleyenlerin arasından çıkarak, değnekçilerin sanatçı ve aydınlara yönelik müdahalesini önlerken seslerini yükseltirler.

Direnişçi (1)- AKP toplumu özgürleştirmeyi değil, köleleştirmeyi istemektedir.

Direnişçi (2) - AKP barış değil, savaş istemektedir.

Direnişçi (3) - AKP Kürt sorununu çözmek değil, o sorundan kendi amaçları için yararlanmak istemektedir.

Direnişçi (4) - AKP yeniyi değil, geriyi ve eskiyi istemektedir.

Direnişçiler – (Hep birlikte) AKP istediğini elde edememelidir ve edemeyecektir.

Sanatçı ve aydınlar- (Deli gömleklerini teyelli kollarından sökerek çıkartırken, birlikte) Türkiye AKP'nin giydirmeye çalıştığı deli gömleğini yırtıp atacaktır.

Sanatçı ve aydınlar okuduklarının yanı sıra kendilerine has mesajlarını iletmek için kısa konuşmalar yaparken değnekçiler, deli gömleklerini değneklerin ucuna asarlar, mahcup!

Yönetmen- (Değnekçilere) Yoo, aklanmanız o kadar kolay değil….Değnekçiliğinizin rol gereği olduğunu kanıtlayın hadi! Halkımıza Çağrıyı siz yapacaksınız!

Değnekçi (1) - Halkımıza Çağırımızdır.

Değnekçi (2) - Halkımız, AKP'nin Anayasa tuzağına düşmemeli, bu hükümetin anayasasını daha baştan ve esastan reddetmeli, AKP Anayasası'nın yeni öneri ve pazarlıklarla düzeltilebileceği umuduna kapılmamalıdır.

Değnekçi (1) - Halkımıza çağrımızdır:

Değnekçi (3) - Savaşa, imparatorluk ve hilafet özlemine, başkanlık sistemine, faşist 12 Eylül Anayasası'nın bile gerçekleştirmeye cesaret edemediği halk düşmanı düzenlemelere izin vermeyelim.

Değnekçi (1) - Halkımıza Çağırımızdır

Değnekçiler – ( Hep birlikte) Yeni bir Türkiye için, ülkemizi bu uğursuz yoldan çıkarmak için kolları sıvayalım.

Oyunun başında deli gömlekleri ipe asılırken söylenen direniş ezgilerinden biri burada yükselebilir.

Birlikte selam.

Bilgesu Erenus -Nisan 2013

[email protected]