Açık mektup

Devlet Tiyatroları’nda üreten değerli sanatçı arkadaşlarım ve sanat emekçisi dostlarım.

Örgütlenmiş cehaletin ülkemizi sürüklediği çıkmazı birlikte yaşıyoruz.

Devlet tiyatroları tarihinin en büyük düşmanlığı ile karşı karşıyadır.

Kurumla uzak-yakın hiçbir ilişkisi bulunmayan bir ‘yetersiz’ genel müdür olarak atanmış ve hemen ardı sıra gelen akıl almaz uygulamalarla ‘düşmanlık’ açığa çıkmıştır.

Şu an Devlet Tiyatroları yeni oyunları için tek çöp satın alamaz ve oyun üretemez durumdadır.

Bölge müdürlükleri boştur, Başrejisörlük boştur, genel müdür yardımcılıkları boştur, idari personelin ise eli kolu bağlıdır.

TÜSAK adıyla bildiğimiz kanun tasarısı, AKP’nin tüm sanat alanlarını yok etme projesidir ve anlaşıldığı üzere kurumun başına atanan ‘yetersiz’ bu belgenin emrettiklerini uygulamak için oradadır.

Akün ve Şinasi sahneleri ülke insanlığının ortak belleğinin mekânlarıdırlar ve satışları bu belleğe saldırıdan başka bir şey ifade etmez.

Bu satışlar kabul edilemezdir, bu durumu şiddetle kınayarak satışın durdurulması gerektiğini en yüksek sesle haykırmak istiyorum.

Yeni Sahne’nin ve 3. Tiyatro’nun yok edilişi gibi şimdi de Küçük Sahne’nin viran edileceğini görüyor bunu merkezi yönetimin yok etme politikalarının temel parçası olarak algılıyorum.

İstanbul’da AKM’nin durumu sözünü ettiğimiz sanat ve sanatçı düşmanlığının en net örneğidir.

Koruma Kurulu ve Mahkeme kararı doğrultusunda onarılıp hayata katılması gereken AKM ölüme terk edilmiştir.

Kendilerine binlerce odalı saraylar yaptıranların ‘kaynak yok’ yalanları ise aşikârdır ve sahtecilikten başka anlam içermez.

Değerli arkadaşlarım,,

Yapılması gereken açıktır.

Kurumun başına atanan ‘yetersiz’ bir an önce istifa etmeli ve meslek etiğine uygun kurum içinden bir yaratıcı, tüm çalışanların katılacağı bir seçimle göreve getirilmelidir.

Sahnelerin satışları durdurulmalı, AKM’nin onarımı hemen yapılmalı ve çalışan tüm yaratıcıların özlük hakları iyileştirilmeli, kurum demokratikleştirilmeli, bağımsız kılınmalıdır.

Kurumun bugünü ve geleceğinin kara aklın pis tezgâhlarından bir an önce kurtarılması içinse dünya örnekleri gözetilerek tek çatı altında örgütlenme gerçekleştirilmelidir.

Değerli dostlarım,

Belli ki bu kavga sürüyor sürecek.

Bilmelisiniz ki, asla yalnız değilsiniz ve asla yalnız kalmayacaksınız.

[email protected].