Yeni olan hiçbir şey yok

Yeni Demokrasi (ND) ve SYRIZA, “Yeni Yunanistan’ı” siyasi hattıyla kimin daha iyi temsil ettiği konusunda bir rekabete girmiş bulunmakta. Bu slogan, son zamanlarda insanların oyunu çalmak için sıkça tekrarlanıyor. Gerçekten ikisi de Euro bölgesi ve AB içinde kapitalist gelişim yolunda ilerleme sözü verirken, bugüne kadar sürdürülen yolda kalmaktan bahsederken, nasıl bir “Yeni Yunanistan’dan” bahsediyor olabilirler? Bu yol büyük iş adamlarına krizden önceki büyük karlarını ve işçilere haklarının azaltılmasını vadeden yoldur. Bu yol daha önce işçilerin faturasını ödemek zorunda kaldığı krize neden olmuştu. Krizi normalleştiren bu yol sermaye için yeni karlar anlamına gelirken işçiler için kazanç ve haklarını geri kazanma ümitlerinin yok olması anlamına geliyor.

Propagandasını yaptıkları “Yeni Yunanistan’ı” her nasıl incelerseniz inceleyin, şirket gruplarının Yunanistan’ını ve onların işine yarayacak siyasi çözümü bulursunuz. Onların Yeni Yunanistan’ının iddia ettikleri gibi tüm Yunanistan halkıyla işi yok. Sadece kapitalistlerle var... Yeni Yunanistan’ları eskisi kadar kapitalist...

ND’nin Yeni Yunanistan’ı rekabetçi ve kapitalist büyüme odaklı, işçilerin haklarının kısıldığı, halkın ihtiyaçlarının önemsenmediği kapitalist yeniden yapılanmanın Yunanistan’ı.... İşçi sınıfının ve halkın haklarını tıpkı sabit iş,sendikalar ve grevler gibi tarihe karışmış olarak nitelendiriyorlar.

Öte yandan SYRIZA, politik hattının özünde şirket gruplarını güçlendirmek ve dolayısıyla işçilerin sömürülmesini sağlamak olduğunu gizlemeden halk odaklı söylemler kullanarak halkı bilinçli olarak aldatıyor. Bir değişimden bahsediyor fakat bu değişim sadece ND-PASOK koalisyon hükümetinin SYRIZA hükümetiyle değiştirilmesini içeriyor. Sermayenin karları ekonomiyi ve gücü kontrol etmeye devam edecekken Avrupa ve Yunanistan’da insan odaklı bir devrimden bahsediyor. Yeni Yunanistan’ı o kadar yeni ki, işçiler için gözle görülür bir rahatlama ya da insan karşıtı yasaların kaldırılmasını bile vadedemiyor. Yeni Yunanistan’ları sermayenin rekabetlerine, AB’ye ve güçlü girişimcilere boyun eğecek.

Yeni bir Yunanistan ancak halkın kendi hükümetini kurmasıyla, kendi ürettiği zenginliğin sahibi olmasıyla varolabilir. Yeni bir Yunanistan’ın gerçek anlamı ancak gelecek işçi sınıfı kuşağının sömürüsüz yaşaması olabilir.Yeni Yunanistan sadece insanların oyunu çalmak için bir slogan değilçürümüş sistemin defedilmesi için bir plan, kapitalistlerin ve karlarının olmadığı bir toplumun kuruluşu için işçilerin gücü ile AB ve tüm emperyalist birliklerden çıkışla tek yeni yolun gerçekleşmesi olmalı.
Yeni Yunanistan ancak sosyalist olabilir.

Bugün bunun gerçekleşmesi için işçi hareketi yeniden örgütlenmeli ve işçilerin bu amaca doğru kararlılıkla adım atabilmesi için gerekli özgüveni sağlayacak, halk karşıtı politikaların gerçekleşmesini önleyecek güçlü bir halk ittifakı kurulmalıdır. Bu sebeple bugün Yunanistan Komünist Partisi her yerde güçlenmelidir.