Rusya'da afetler ve kazalar

Geçen yaz Rusya'da büyük orman yangınları oldu. Daha önceki yaz Rusya'nın en güçlü hidroelektirik santralında çok büyük bir kaza oldu. Daha birçok kaza ve afetler yaşandı ve bunlara karşı devlet önlem almakta yetersiz kaldı. Bütün bunların sebebi benim uzun bir süredir vurgulamaya çalıştığım bir olguda yatıyor: Rusya ve eski Sovyet ülkeleri halen daha Sovyet mirasını yiyorlar, altyapı yatırımları yapmıyorlar, güvenlik önlemleri almıyorlar. Ancak mevcut altyapı eskidikçe yenilemek gerekiyor ve çok ciddi harcamalar yapmak gerekiyor. Örneğin orman yangınlarına karşı gözlemci uçak uçuşları minimuma inince yangınları önlemek zorlaşıyor. Dev işletmelerde ve elektirik, su, doğal gaz, demiryolu vb şebekelerde son 20 yıldır biriken sorunlar patlamaya başlıyor. Macaristan'da meydana gelen çamur felaketinin sebebi de budur.

Milyonlarca Sovyet insanının büyük özveriler, emekler ve yurt sevgisi ile kurdukları, yarattıkları dev işletmeler, fabrikalar, madenler ve altyapı yatırımları ülkeyi ele geçiren oligarşi tarafından müsrif bir mirasyedi gibi harcandı ve harcanıyor. Ancak hazıra dağ dayanmayacağına göre buna da bir son gelecek. Sovyet sistemi uzun dönemli planlar yapıyordu, oligarşi ise bir an önce yüksek karlar edip bunları yurtdışındaki bankalarda sağlama alma peşinde. Bu durumda altyapı yatırımları yapılmıyor ve güvenlik önlemleri alınmıyor. Rusya'da yeni kazalar, felaketler olursa şaşırmamak gerekiyor.

RF'K'P oportünizme devam ediyor
Rusya'da parlamentoda temsil edilen tek sol parti olan Rusya Federasyonu “Komünist” Partisi (RFKP) aynı zamanda Rusya'daki komünist alternatifin önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Gennadi Züganov'un önderlik ettiği bu parti başından beri oligarşik iktidar ile uzlaşma içinde oldu ve başından beri oportünist, reformist bir politika izledi. Esasen bu partinin bir Kremlin projesi olduğu yönünde çok ciddi kuşkular var. Parti komünist adını taşımasına karşın gerçekte sosyal demokrat bir parti ve komünist adını sadece bir marka olarak taşıyor. Nitekim Züganov sağcı ve iktidara yakın Eho Moskvı radyosuna verdiği bir demeçte komünist adını sadece tanınmış bir marka olarak kullandıklarını itiraf etti. RFKP dışındaki küçük komünist ve sosyalist partiler ve hareketler Şubat 2010'da ROT FRONT: Rusya Birleşik Emek Cephesi Partisi adıyla birleştiler. ROT FRONT marksizm leninizmi ve sınıfsal bakışı savunuyor. Geçenlerde Züganov oportünisti gerçekten komünist olan bu parti için “bir Kremlin projesi” deme yüzsüzlüğünü gösterdi. Fakat ne hikmetse “Kremlin projesi” dediği bu partinin kuruluş dilekçesi üçüncü kez eften püften sebeplerle Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi.

Esasen Putin'in kendisi RFKP'nin iktidarla her konuda uzlaştığını ve Duma'da bütün yasaların RFKP ile anlaşarak çıkarıldığını bir röportajda ifade etmiş bulunyor. “Ot pervogo litsa” (Birinci kişiden veya Birinci ağızdan) adıyla yayımlanan kitapta parti önderliğinin de “Avrupa tipi” bir sol parti olmaları gerektiğini anladıklarını ancak bunu birden yapmaya çekindiklerini çünkü seçmenlerinin bu hareketi bir ihanet olarak değerlendireceğini düşündüklerini belirtti.

RFKP son zamanlarda açıkça kiliseye ve hristiyan ideolojisine yakın durduğunu gösterdi. Rusya'daki şehir ve cadde adlarından ve resmi binalardan Sovyet dönemini hatırlatan bütün isimleri ve simgeleri kaldırmak isteyen oligarşik “Vozvraşçenie” vakfı Kremlin'deki Spasskaya kulesinin tepesindeki beş köşeli yıldızı da kaldırmak isteyince KPRF yöneticilerinden ve sıkı bir kilise müdavimi olan Sergey Obuhov burjuvaları şöyle teselli etti: Beş köşeli yıldızdan korkmaya gerek yok çünkü o İsa'nın çarmıhtaki beş yarasını ve Meryem Ana'nın beş sevincini temsil ediyor!

Yevgeni Cugaşvili'den Medvedev'e dilekçe

Stalin'in torunu Yevgeni Cugaşvili Rusya devlet başkanı Medvedev'e ve Rusya Bilimler Akademisi başkanı Yuriy Osipov'a 8 Ekim'de gönderdiği dilekçesinde özetle şöyle dedi:

Yurttaş Başkan,

26 Eylül'de Çin'e yaptığınız ziyaret esnasında Çinli 2. Dünya Savaşı gazilerinin size şöyle dediğini öğrendim: “Biz Sovyet başkomutanı Yoldaş Stalin'e saygı duyuyoruz fakat hiç onu görme ve kendisiyle fotoğraf çektirme imkanımız olmadı. Şimdi sizinle fotoğraf çektirmekten mutluyuz. Siz Rusya devlet başkanısınız ve bize Marksizmi ve Stalinizmi vermiş bir ülkeyi temsil ediyorsunuz”.

Çinli gaziler şimdi Rusya'da bizzat sizin katılımınız ile Stalin'e karşı bir iftira kampanyasının yürütüldüğünü bilselerdi herhalde sizinle fotoğraf çektirmek istemezlerdi. Stalin'i 5 Mart 1940'ta 25.700 Polonyalı savaş esirinin sorgusuz mahkemesiz kurşuna dizilmesi emrini vermekle suçluyorlar. Bu iftira devlet memurları ve en başta sizin emrinizdeki Başbakan Putin tarafından yayılıyor. Oysa daha 1992 yılında Rusya Anayasa Mahkemesi bu iftiranın dayandığı belgelerin sahte olduğunu kabul etmişti. Ayrıca Ekim 2009'da Moskova Basmannıy rayonu mahkemesi esir Polonyalıların Politbüro emriyle kurşuna dizildiğini kabul etmeyi reddetti, Eylül 2010'da ise Tver rayon mahkemesi aynı şeyi reddetti.

RFKP lideri Züganov ve RFKP milletvekili İyuhin size Katın olayı ile ilgili yüzlerce gerçek belgenin arşivlerde saklandığını ve onun yerine sahte belgelerin arşive sokulduğunu ihbar ettiler. Bununla birlikte sizin talimatınız ile 28 Nisan 2010'da Rusya arşiv idaresi sahte belgeleri internete koyarak bu iğrenç iftiraya resmi bir kılık kazandırdı.

Yuttaş Başkan, tarihin tahrif edilmesi girişimine katılımınız ile Rusya devlet başkanlığı ve başkomutanlığı makamının şerefini lekeliyorsunuz. Rusya Federayonu'na karşı görevinizi yerine getirmenizde ve Katın davasına ilişkin tarihsel belgelerin tahrif edilmesine son verilmesi ve arşive sahte belgeleri sokanların belirlenmesi için talimat vermenizde ısrar ediyorum.

Milisten polise
Rusya'da oligarşik iktidar polisi yeniden biçimlendirme hazılrığı yapıyor. Adı milis (militsiya) olan güvenlik güçlerine bundan sonra polis (politsiya) adı verilmesi gündemde. Kuşkusuz sadece bir ad değişikliği değil hedeflenen. Oligarşik iktidar büyük ölçüde rüşvet ve yolsuzluğa bulanmış olsa da hala eski Sovyetik demokratik geleneklerinden bazılarını ve bazı kadroları koruyan polis içinde temizlik yapmak istiyor. Medvedev milis adının Bolşeviklerce verildiğini öne sürerek tarih bilmediğini gösterdi. Oysa Rus polisine milis adı verilmesi Şubat 1917 burjuva demokratik devriminden sonra olmuştu. Yani milis adını veren Bolşevikler değil, o zamanki liberaller ve demokratlar idi.

Natalya Soljenitsına: Halk Gaydar ve Çubays tipi demokrasiden bıktı

Soljenitsın denen hainin karısı Natalya Dmitrievna Soljenitsına'nın Russkiy Mir dergisine geçen yıl verdiği bir röportajı okudum. Natalya Soljenitsına Stalinizmi mahkum etmenin 1990'ların başında mümkün olduğunu çünkü halkta buna uygun bir ruh hali olduğunu ancak şimdi bunun imkansız olduğunu çünkü ülkenin bir “haydutlar çetesi” tarafından soyulmasına izin veren “demokrat” liderlere halkın güvenini yitirdiğini ifade etmiş! Soljenitsına artık o fırsatın elden kaçtığını ve bugün halkın yarısının geçmişi suçlayanları desteklemeyeceğini söylüyor. “Ve bunlar” diyor, “faşistler ve gericiler değil sadece ve basitçe halk, ki bu halk Gaydar ve Çubays tipi demokrasinin yeterince tadına baktı ve bıktı!”.