Uzayın Fethinin 50. Yıldönümü

Tam 50 yıl önce bugün, 12 Nisan 1961'de insanoğlu ilk kez uzaya çıkmayı başardı. 27 yaşındaki Sovyet kozmonotu Üsteğmen Yuriy Alekseyeviç Gagarin komutasındaki Vostok (Doğu!) adlı Sovyet uzay gemisi şimdi Kazakistan'da bulunan Baykonur uzay üssünden fırlayarak atmosferi aştı ve uzayda dünya çevresinde 1 saat 48 dakika içinde bir tur atarak tekrar atmosfere girdi. Yerden 7 km yükseklikte Gagarin paraşütle atladı ve Saratov ili Engels kasabası yakınlarında Volga nehri kıyısına indi. Gagarin yere ayak bastığında rütbesi binbaşı olmuştu! 14 Nisan'da Moskova'da bir kahraman gibi en üst düzeyde karşılandı. Ertesi gün yapılan basın toplantısında yabancı muhabirlerin ilk sorusu şu oldu: Acaba bay Yuriy Gagarin tanınmış çar gözdesi knezlerden olup şimdi ABD'de yaşayan Prens Gagarin'lerin soyundan mı geliyordu? Hayır, bizim Yura aristokrat bir aileden gelmiyordu, marangoz bir baba ile süt sağan bir annenin köyde doğmuş oğlu idi. Yura'nın köyü Kluşino'yu da savaş sırasında Almanlar bir buçuk yıl boyunca işgal etmişlerdi. Bu yüzden ilköğretimi yarım kalmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan 25 milyon insan kaybı ve muazzam bir maddi kayıpla çıkmış olan SSCB buna rağmen savaştan çok az bir zararla çıkan ABD'yi uzay yarışında geçmişti. Bu günleri görecek kadar yaşamadıysa da bu başarı Stalin önderliğindeki Sovyet yönetiminin ve Sovyet biliminin bir başarısıydı. Şimdi iktidarda Hruşçov adında bir sahtekar ve palyaço dursa da Stalinist filizler hala yeşeriyordu.

Gagarin bir anda tüm dünyada en tanınmış insan haline gelmişti. Daha sonra otuz kadar ülkeyi ziyaret etti. Bu ülkeler arasında Küba da vardı. Gagarin'in gülen yüzü sosyalizmin tüm insanlığa umut veren yüzü idi.

24 Temmuz 1961'de Gagarin Havana'da Jose Marti havalimanına indi. Küba devrimi daha iki yılını doldurmamıştı. Başta Fidel Castro
olmak üzere binlerce Kübalı onu karşılamaya gelmişti. Gagarin uçuşunu yaparken Kübalılar da Playa Giron'da çıkarma yapan CIA destekli karşıdevrimci çeteyi temizlemekle meşgul idiler. O günlerde Fidel ilk kez Küba devriminin sosyalist olduğundan söz etmişti. Birçok Kübalı için sosyalizm nasıl bir şey acaba sorusu güncel idi. Kübalılar Gagarin'e biraz da işte bu soruya yanıt arar gibi baktılar. Gagarin uçaktan indiği sırada ani bir yağmur boşaldı. Karşılayan ekipten birileri bir yağmurluk uzattı. Gagarin gülümseyerek, “Gerek yok, ben şekerden yapılmadım, erimem” dedi. Bu sözler çevrilince bir anda kahkahalar yükseldi, Kübalılar bu şakaya pek güldüler, Yura bir anda gönüllerini fethetmişti.

Gagarin SSCB'de aya gitme programı dahilinde yapılan çalışmalarda aktif rol aldı. 27 Mart 1968 günü bir deneme uçuşu sırasında çıkan kazada uçağı düşerek kahramanca öldü. Tüm SSCB'de yas ilan edildi.

Şimdiki burjuva Rusya'nın yeteneksiz önderleri Sovyet geçmişini ne kadar unutturmaya çalışsalar da halka (Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesine 101 kişiyle girmeyi saymazsak!) övünecek hiçbir şey veremediklerinden olmalı ki istemeye istemeye Gagarin'in uzayda uçuşunun yıldönümünü kutlamak zorunda kalıyorlar. Ancak mirasyedi burjuvalar sahtekarlık ve tahrifatta kendilerine sadık kalıyorlar: Gagarin'in resimlerinden başlığının üstünde yer alan SSCB harflerini siliyorlar!