RFKP'de değişen bir şey yok

Geçen yazımda Rusya'daki Duma seçimlerinde Putin-Medvedev iktidarının yine çok büyük ölçüde hile yaptığını ancak Züganov önderliğindeki RFKP'nin her seçimde yinelenen bu oyuna karşı hiçbir radikal eyleme girişmeyeceğini, örneğin asla Duma'yı boykot etmeyeceğini yazdım. Bundan dolayı bazı soL okurları RFKP'ye ve Züganov'a fazla yüklendiğimi söylediler. Ancak görünen köy kılavuz istemiyor. RFKP göstermelik bir mitingden sonra Züganov'un dediği gibi “sorumluluk sahibi” (!!) politikacılardan oluştuğunu kanıtladı.

Daha 21 Aralık günü Züganov Duma'da her zamanki profesyonel politikacı havasında gayet sakin ve normal bir tonda konuşarak meclis başkanlığı için yardımcısı İvan Melnikov'u aday gösterdi. Sanki oyları çalınan o değilmiş gibi Züganov halinden memnun görünüyordu.

Her seçimde RFKP'nin birkaç oligarkı veya solla hiçbir ilişkisi olmamış bürokratı listesinde sağlam sıralara yerleştirdiğine tanık olduk. Bu son seçimlerin sürprizi Putin eski KGB'den yakın arkadaşı, polis generali Viktor Vasilyeviç Çerkesov'un RFKP listesinden aday olup seçilmesi oldu. Çerkesov, 1992 sonrasında hızlı kapitalistlerden Sobçak döneminde Leningrad'da FSB bölge başkanlığını yürüttü. 1998'de Yeltsin'in adamı Putin FSB'nin başına geçtiğinde başyardımcısı Çerkesov idi. 2000 yılında Putin'in devlet başkanlığı seçim kampanyasında çalıştı. 2000-2003 arası başkan Putin'in Kuzey-Batı Rusya federal bölgesi temsilcisi ve aynı zamanda Rusya Güvenlik Kurulu üyesi idi. Mart 2003'te Putin Çerkesov'u Rusya Federasyonu Uyuşturucu Tedavülünü Kontrol için Federal Servisi (evet aynen böyle, kurumun amacı sanki uyuşturucu ile mücadele değil de sadece “tedavülünü kontrol”den ibaret!!) başkanlığına atadı. Çerkesov bu görevde iken diğer devlet organları ile bazı çatışmalarından dolayı Haziran 2010'da görevinden alınmıştı. Kendisine sorsanız binlerce uyuşturucu tacirini yakalamış, fakat istatistikler onun döneminde Rusya'da uyuşturucu kullanımının azalmadığını, tersine arttığını gösteriyor.

Şaka gibi değil mi? 1992 sonrası bütün ömrünü kapitalist restorasyona hizmet ederek geçirmiş olan ve Putin'in üniversite sıralarından beri yakın arkadaşı olan biri birden “Komünist” Parti'den aday oluyor! Çerkesov seçim öncesi bir TV programında Putin'le arkadaşlığı sorulduğunda bunun kişisel bir dostluk olduğunu politikayla ilgisinin olmadığını söylemişti. Geçmişinden pişman değildi, o her zaman olması gereken yerde olmuştu, şimdi de halka hizmet için RFKP'den aday idi!! Önümüzdeki dönemde bu “Komünist” milletvekilinin Duma'da halka nasıl hizmet edeceğini hep birlikte göreceğiz!

Grover Furr'ün kitabı
ABD'li akademisyen Grover Furr'ün Hruşçov'un SBKP 20. kongresindeki konuşmasında Stalin aleyhine yalanlarını çürüten kitabının Rusça ve İngilizce'den sonra nihayet Türkçe çevirisi Yordam Kitap'tan çıktı. Furr kitabında Hruşçov'un iddialarını tek tek ele alıp yorumluyor ve çok titiz bir çalışma ile olgularla karşılaştırıyor. Furr Hruşçov'un Stalin aleyhindeki iddialarının hemen hepsinin yalan olduğunu inandırıcı bir biçimde gösteriyor. Bütün soL okurlarına bu kitabı okumalarını tavsiye ediyorum.