Bir miting, bir kurultay

Bu hafta sonu bir miting, bir de işçi kurultayı var.

Miting Cumartesi günü Ankara’da. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” sloganıyla Sıhhiye Meydanı’nda toplanıyor. Dört örgüt, hükümetin ortalığa saçılan yolsuzluklarına karşı emekçileri Ankara’ya çağırdı. Şehir dışından gelenler sabah Hipodrom’da buluşacak ve oradan Sıhhiye Meydanı’na yürüyecek. Mitingin başlama saati 12.00 olarak duyuruldu.

Hükümeti hedefe koyan bir emekçi mitingi son derece isabetli bir karar. Bu karar iyiden iyiye meşruiyetini yitirmiş hükümete düzen içinden el uzatan yeni aktörlerin belirmeye başlamasıyla daha da değerli hale gelmiş durumda. İşçileri hükümetin karşısına dikecek her girişim bugün çok ama çok önemli.

Ancak isabetli karar almak kadar, bu kararların gereğini yerine getirmek de son derece önemli. Oysa uzunca bir süredir emek örgütlerinin bu konudaki sicili hiç de parlak değil. Haziran Direnişi sırasında aynı örgütlerin aldığı iki genel grev kararının pratikteki olumsuz sonuçları henüz hafızalardaki yerini korurken, KESK 19 Aralık’ta son derece etkisiz bir grev gerçekleştirmişken, yenilerinin toplumda yarattığı heyecan ne yazık ki pek de yüksek olamıyor.

Ne yazık ki emekçiler, etkisiz grev ve eylemlere mahkum edilmiş durumda.

Oysa etkili grev hesap bozar, hükümet düşürür. Sokağa güçlü ve siyasal taleplerle çıkan sınıf düşürdüğü hükümetlerin yenisini kurar. Bugün hakkı verilmeden, etkisiz yapılacak her eylem emekçilerin belini büktüğü gibi, hükümete de can suyu veriyor.

Henüz vakit var ve umarım Cumartesi günü Ankara’da gerçekleşecek mitingin aynı kaderi paylaşmaması için gerekli tedbirler alınır ve işçiler başkentte güçlü bir ses vermiş olur. Ne de iyi olur!

* * *

Pazar günkü işçi kurultayı ise İstanbul’da gerçekleştirilecek. Kurultayı, farklı sektörlerden emekçilerin siyasi bir emek hareketi inşa etme çabasının somutlandığı biçim olarak tarif edebileceğimiz Sınıf Tavrı gerçekleştiriyor. “Sınıf tavrını koyuyor, işçiler buluşuyor” çağrısıyla toplanan kurultay, Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde saat 13.30’da başlayacak.

Kurultayda ayrıca 15 ayrı sektör toplantısı gerçekleştirilecek. Birleşik oturum öncesi yapılacak bu toplantılarda inşaat, metal, maden, tekstil, havayolu, hizmet, çağrı merkezi işçileri ile eğitim, sağlık, spor, banka, plaza emekçileri ve mühendis, mimar ve şehir plancıları yan yana gelecek. Kurultay sabahı yapılacak sektör toplantılarına katılmak isteyenler için bu toplantıların Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacağını, başlama saatinin ise 09.30 olduğunu hatırlatalım.

Kurultayda işçilerin, bir mücadele programını karar altıda alması murat ediliyor. DİSK ve KESK üyelerinin, her iki konfederasyonun yaşadığı tıkanmayı değerlendirmesi bekleniyor. Kurultayda farklı sektörlerden ve bölgelerden temsilcilerin yer alacağı bir Sınıf Tavrı Türkiye Koordinasyonu oluşturulması da hedefleniyor.

Kurultaya geçtiğimiz ay Ankara’da yapılan merkezi toplantı ile kuruluşunu ilan eden ve yurdun pek çok bölgesinde yerel örgütlerini kurmaya başlayan Sol Cephe temsilcileri de katılacak. Birçok işçi önderi, sendikacı ve meslek örgütü temsilcisinin Sol Cephe çağrıcısı olduğu dikkate alındığında Pazar günü yapılacak kurultayın bir Sol Cephe gündemi de olacağı anlaşılıyor.

Kurultayın, emekçi kesimlerin işyerinde, sendikada, mahallede ve siyasette örgütlü kılınması için süregelen çalışmalarda ek bir kuvvet yaratması amaçlanıyor.

* * *
Haziran’da emekçi kesimler, harekete geçebileceği ölçeğin sınırlarının bilinenin çok ötesinde olduğunu gösterdi. Ama bir o kadar da örgütsüz olduğunu…

Sınıf örgütlü kılınmalı, siyasi bir emek hareketinin yaratılması için çabalar yoğunlaştırılmalı.

Miting de kurultay da bu amaca hizmet etsin. İşçilerin sesi bu hafta daha gür çıksın.