Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Akkuyu raporu ‘devlet sırrı’

Türkiye’nin isteği üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan Mersin Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santralle ilgili rapor, “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıyor.

Mersin Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santrale ilişkin Türkiye’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) hazırlattığı rapor, “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Hürriyet’ten Tolga Tanış bugün, Enerji Bakanlığı’nın Akkuyu için verilen ÇED raporuna ilişkin davayı gören Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin raporu talep etmesi üzerine, raporun devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye sunulmayacağı yanıtı vermesini haberleştirdi.

MAHKEMEYE ‘DEVLET SIRRI’ CEVABI

Tanış’ın haberinde UAEA müfettişlerinin Akkuyu Projesiyle ilgili raporunda Türk Hükümeti’ne 24 tavsiye ve 15 öneride bulunduğu ve raporun Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper’e 20 Şubat 2014’te elden teslim edildiği belirtildi.

Raporu kamuoyuyla paylaşmaya tek yetkilinin Türk Hükümeti olduğunu belirten Tanış, başka uluslararası örneklerin aksine Türkiye’nin UAEA raporunu paylaşmadığını hatırlattı. Rapor, İçel Tabipler Odası, Ekoloji Kolektifi Derneği ve Mersin Barosu Başkanlığı’nın da aralarında bulunduğu 86 tüzel ve gerçek kişinin Akkuyu Nükleer Güç Santralı projesi için 1 Aralık 2014’te verilen ÇED Olumlu Kararı aleyhine açtığı yürütmeyi durdurma talebi davası nedeniyle yeniden gündeme geldi.

Mersin 1. İdare Mahkemesi, raporun istenmesi talebini olumlu bularak 23 Mart 2015’te raporu Enerji Bakanlığı’ndan istedi. Ancak Enerji Bakanlığı’nın Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanvekili Sibel Gezer, talebe olumsuz yanıt verdi. Gezer’in yazısında şunlar söylendi: “Bakan Oluru çerçevesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme Raporu’nun (INIR Raporu) 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20’nci maddesi uyarınca mahkemelerle paylaşılmaması hususunda gereğini arz ederim.”

Bakanlığın yanıtında atıf yapılan kanun maddesi şu şekilde: “İstenen bilgi ve belgeler Devletin güvenliğine veya yüksek menfaatlerine veya Devletin güvenliği ve yüksek menfaatleriyle birlikte yabancı devletlere de ilişkin ise, Başbakan veya ilgili bakan, gerekçesini bildirmek suretiyle, söz konusu bilgi ve belgeleri vermeyebilir.”