Türkiye'de tarım böyle bitti: Arpayı ithal etmeye muhtaç hale geldik

AKP iktidarında tarımın sistematik olarak bitirilmesi sonrası Türkiye, arpa, buğday ve mısırını bile ithal eder hale geldi. 2002 yılından bu yana yaklaşık 42 milyon buğday ithal eden Türkiye, bunun karşılığında tam 13 milyar dolar ödedi. AKP 2002'de iktidara geldiğinden bu yana 3 milyon hektardan fazla tarım arazisi ise ortadan kalktı. Veriler her yıl daha da kötüye giderken, Türkiye buğday…

Ali Ufuk Arikan

Bugün basına yansıyan bir habere göre, Toprak Mahsülleri Ofisi, 246 bin ton arpa alımı için bir dizi uluslararası ihale açtı. 

Bir zamanlar kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olarak tanımlanan Türkiye, artık buğdayını, arpasını, mısırını bile ithal eder hale geldi.

'TARIMIN EN TEMEL UNSURU OLAN TAHIL ÜRETİMİ ÇÖKÜYOR'

Konuya ilişkin soL'a açıklamalarda bulunan "Anadolu Tarımının 150 Yıllık Öyküsü" kitabının yazarı Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, "AKP 2002'de iktidara geldiğinden bu yana 3 milyon hektardan fazla tarım arazisi, ki bu toplam tarım arazilerinin yüzde 8'i ediyor, ortadan kalktı. Tahıl ekilen arazilerin azalmasında da hemen hemen benzer bir miktar ve oran görüyoruz. Yani, tarım çökerken, ilk olarak tarımın en temel unsuru olan tahıl üretimi çöküyor" ifadelerini kullandı.

'KORKUNÇ BİR AYMAZLIK'

Devletin tarımı gıda güvenliğini birinci sıraya yazacak biçimde desteklemediğini, çiftçilerin de ilk olarak kendilerine en az kar getiren ürünler olan tahıllardan vazgeçtiğini belirten Önal, "İthalat ihalesi açılan miktar Türkiye'nin 2017 üretiminin yüzde 4'ü kadar. Bu, küçük bir oran gibi görünebilir ancak öncelikle bunun tek bir ihale olduğu unutulmamalı. Daha önemlisi ise, AKP iktidarının herhangi bir üründe kıtlık söz konusu olduğunda 'ithal eder çözeriz' kolaycılığına iyiden iyiye alışmış olmasıdır. Döviz kıtlığının önemli bir unsur olduğu ekonomik kriz ortamında bu korkunç bir aymazlıktır. Türkiye'de bu yüzden şu an bir şarbon salgını yaşanıyor ve bu anlayış ülkenin başından def edilmediği müddetçe emekçilerin bol ve ucuz gıdaya erişmesi imkansız olacağı gibi, halk sağlığına yönelik büyük tehlike arz edecek benzer skandalların yaşanması kaçınılmaz olacaktır" ifadelerini kullandı.

'42 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ, 13 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ'

Arpa ve buğday ithalatına ilişkin soL'a açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisileri Odası Başkanı Özden Güngör, tarımda gelinen duruma ilişkin veriler paylaştı.

Sadece buğday ve arpanın değil, Türkiye'de artık neredeyse her şeyin ithal edildiğini belirten Güngör, "Tarım alanları 26,5 milyondan 23 milyon hektara düştü. Mera alanlarımız 16,5 milyon hektardan 10,5 milyon hektara düştü. Tarım alanlarını korumazsanız, üretiticiye destek vermezseniz, üretimden kopulur" dedi.

2002 yılından bu yana yaklaşık 42 milyon ton buğday ithal edildiğini, bunun karşılığında 13 milyar dolar ödendiğini belirten Güngör, "2002'den 2018'in Temmuz ayına kadar ülkemiz 18 milyon ton mısır ithal etmiş. Karşılığında 4,08 milyar dolar ödemişiz. Ülkemizde mısır neredeyse her yerde rahatlıkla yetişmesine rağmen bu durum böyle. Buğday ekimi de ülkemizde büyük bir düşüş yaşandı. Son 17 yılda buğday ekiminde 15 milyon dekar azalma var. 2000 yılında 92 milyon dekar buğday ekimi yapılırken, 2017'de 77 milyon, bugün maalesef 76 milyon dekar alana düştü. Geçen sene üretim 21,5 milyon tondu, bu sene 19,5 milyon tona düştü. Bu yılın ilk yarısında Ocak'tan Temmuz sonuna kadar 3 milyon ton buğday ithal etmiş, 634 milyon dolar para ödemişiz" ifadelerini kullandı.