Tolga Tanış: Yenildikçe Türkiye'ye gelen cihatçılar ne olacak?

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış bugünkü yazısında Suriye devam eden savaştaki cihatçı grupların Türkiye'ye çekilme durumunda neler olabilceğini yazdı.

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış, 'Eski savaşçılar ülkesi Türkiye' başlıklı yazısında, Suriye'deki yenilgiler üzerine Türkiye'ye çekilmesi muhtemek cihatçı gruplara değindi. 

Tanış, "Rejimi Halep’i alacak mı? Kürtler Azez Koridoru’nu kapatacak mı? Biliyorum, Türkiye’de hep bunlar tartışılıyor şimdi. Ama bu gelişmelerin, Washington ve Moskova arasında önceki gün varılan Suriye’de “düşmanlıkların durdurulması” mutabakatıyla birlikte Türkiye açısından doğuracağı sonuçlar neredeyse hiç değerlendirilmiyor" ifadelerini kullandığı yazında şunlar kaydetti: 

"Rejim ve Kürtler, muhalif kuvvetler karşısında zemin kazanmaya devam ettikçe, mültecilerden sonra Türkiye yepyeni bir kavramla daha tanışacak. Yenildikçe Türkiye’ye sığınacak olan, Suriye’de rejimle çarpışan, ılımlı ya da cihatçı eski savaşçılar.

Durum hiçbir anlamda Türkiye’nin mevcut pozisyonuna uygun ilerlemediği halde halen Suriye’de bir şey değişecekmiş gibi büyük stratejik planlar konuşulmasının hiçbir anlamı yok.

Bu ihtilaf Türkiye’nin başına içeride ne belalar açacak diye düşünmenin zamanı çoktan geldi.

Düşmanlıklara ara verilmesi için yürütülen çabalar da, bu açıdan eski savaşçı meselesini en önemli konulardan biri haline getiriyor."

Tanış yazısında 'eski savaşçıların' ikamet ettiği yerde de benzer faaliyetlerde bulunduğunu geçmişten gelen örneklerle açıklıyor.

Tanış'ın yazısının tamamı...