TKP 98 yaşında: Umut en eski ve en genç olandadır

Türkiye Komünist Partisi (TKP), 98 yaşında. TKP'nin 98. yaşı dolayısıyla bir açıklama yapan TKP Merkez Komitesi, 'Umut, en eski ve en genç olandadır. Mümkün olandan aşağısıyla yetinmeyeceğiz. Kimilerinin 'imkansız' olduğunu düşündüğü sosyalizm, Türkiye’de ve dünyada mümkün olan tek gelecektir. Gerisi karanlıktır. Gerisi yalan...' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Anadolu'nun işgal edildiği ve direnişin başladığı günlerde, 10 Eylül 1920'de kurulan Türkiye Komünist Partisi (TKP), 98 yaşında.

TKP Merkez Komitesi, partinin 98. yaşı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Mümkün olandan aşağısıyla yetinmeyeceğiz. Kimilerinin 'imkansız' olduğunu düşündüğü sosyalizm, Türkiye’de ve dünyada mümkün olan tek gelecektir" denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Türkiye Komünist Partisi, Anadolu’da emperyalist işgalin ve işgale karşı direnişin sürdüğü günlerde kuruldu. Aynı günlerde biraz kuzeyde 1917 yılına Büyük Rus Ekim Sosyalist Devrimi ile damgasını vurmuş olan işçiler, komünist partilerinin önderliğinde köhnemiş kapitalist düzenin tabutuna son çivileri çakmak için ayağa kalkmıştı.

Bakü’de yapılan kongreye, işgal altındaki ülke topraklarından gelen komünistler, çarlığa esir düşmüşken devrimciler tarafından özgürlüklerine kavuşturulmuş ve örgütlenmiş olan ilk Türk bolşevikleri ve Avrupa’da bilimsel sosyalizmin okulunda pişmiş Türkiyeli aydınlar katıldı. 10 Eylül 1920 tarihinde Bakü’deki kongrede TKP kuruldu.

TKP, bugün ülkemizin en eski partisidir. Kurulduğu günlerde, en genç, en yeni olandı. Dünyanın kokuşmuş eski düzenine meydan okuyan bir partiydi.

Bugün de öyledir.

Türkiye Komünist Partisi, sadece bir tarih değildir. Türkiye Komünist Partisi’nin tarihselliği sadece geçmişe ait bir olgu değildir. TKP, Türkiye’nin ve dünyanın aydınlık geleceğinde tuttuğu yer ile de tarihseldir. İnsanlık tarihinde bir defter kapanana kadar var olacak, insanlık özgür ve eşit bir dünyayı kurduğunda geçmişe ait olma, geçmişe damga vurmuş olma anlamında tarihselleşecektir.

Geçen yıl, yani 97. yılımızı kutladığımız günlerde, kutlu günümüzü duyururken şöyle demiştik:

"Türkiye Komünist Partisi alın teri döken insanların sırtından zenginleşen emek hırsızlarının düzenine, o düzeni koruyan ve kollayan siyasi parti ve kurumlara karşı mücadeleyi yükseltecektir.

Türkiye Komünist Partisi güzel ülkemizi karanlığa, cehalete, yobazlığa, bilim ve sanat düşmanlığına mahkum eden örümcek kafalılarla mücadeleyi yükseltecektir.

Türkiye Komünist Partisi etnik ve mezhep temelli politikalara, ırkçılığa, militarizme, kadını aşağılayan cinsiyetçi söyleme, doğayı ve tarihsel varlıkları yok eden barbarlığa karşı mücadeleyi yükseltecektir.

Türkiye Komünist Partisi emperyalizme, emperyalist ülkelerin plan ve projelerine, emperyalist başkentlerden icazet alan kurtuluş reçetelerine karşı mücadeleyi yükseltecektir.

TKP halkımızı Trump’ların, Merkel’lerin, Erdoğan’ların yönettiği bir dünya düzenini reddetmeye çağırıyor.

İşsizliğin, yoksulluğun, açlığın, savaşların, çocuk ölümlerinin, kadına tacizin, ırkçılığın olmadığı bir düzen mümkündür. Ev kirasını, elektrik ve su faturasını, ısınma giderlerini, eğitim ve sağlık harcamalarını dert etmeyeceğimiz bir düzen mümkündür. Eşitlik mümkündür. Özgürlük mümkündür. Kardeşlik mümkündür.

Bütün bunları sağlayacak düzen olduğu için sosyalizm mümkün ve gereklidir.

TKP mümkün olan için kolları sıvamıştır."

Bugün, TKP, 98. yılını kutluyor.

Ve bir kez daha ilan ediyor:

Umut, en eski ve en genç olandadır.

Mümkün olandan aşağısıyla yetinmeyeceğiz. Kimilerinin “imkansız” olduğunu düşündüğü sosyalizm, Türkiye’de ve dünyada mümkün olan tek gelecektir. 

Gerisi karanlıktır. Gerisi yalan...

Türkiye Komünist Partisi

Merkez Komitesi