Sosyalizm Okulları'ndan sonra şimdi sıra Sosyalizm Üniversiteleri'nde

Komünist Gençlik, yurdun dört bir yanında liselilerin örgütlediği ve yoğun ilgi gören "Sosyalizm Okulları"nı şimdi üniversitelere taşıma kararı aldı. "Sosyalizm Üniversiteleri" bugün bir açıklamayla yola çıktığını duyurdu.

Komünist Gençlik bugün yaptığı açıklamada, bir süredir yurdun dört bir yanında ilgiyle büyüyen "Sosyalizm Okulları"nı, üniversitelere taşıyarak "Sosyalizm Üniversiteleri"ni kurma kararı aldığını açıkladı.

"Kapitalizm, üniversitelileri bencil, kendisini yaşadığı çevreye ve toplumuna karşı sorumlu hissetmeyen bireyler haline getiriyor ve toplumun kolektif yapısından koparıyor" diyen Komünist Gençlik, kapitalizmin kötücül ve bencil bireyine karşı, sosyalizmin aydın, ileri ve örnek "yeni insanını" yaratmak için üniversitelileri Sosyalizm Üniversiteleri'ne çağırdı. 

Komünist Gençlik'in yayımladığı açıklamanın tam metni şöyle:

ÜNİVERSİTELER SOSYALİZMLE BULUŞUYOR, SOSYALİZM ÜNİVERSİTELERİ BAŞLIYOR

Üniversite nedir? Bir üniversite ne işe yarar?

Bir tanıma göre üniversite; aklı metafiziğin önüne alarak, kişilerin olayları görerek ve tartışarak farkına varabilmesini sağlayan ortamlardır.

Peki ya içinde yaşadığımız dönemde, yukarıdaki oldukça basit ve kısa üniversite tanımı bile, gerçekte olanın çok uzağında değil mi?
Kapitalizm, üniversitelileri bencil, kendisini yaşadığı çevreye ve toplumuna karşı sorumlu hissetmeyen bireyler haline getirmekte ve toplumun kolektif yapısından koparmaktadır. Bu, üniversite öğrencilerini açıkça topluma yabancılaştırmaktır.

Üniversiteli, maruz kaldığı kuşatma altında ancak düzenin sınırlarını çizdiği düşünce çerçevesi içinde kendini yaratmaktadır. 
Piyasa koşullarının istediği, kar hırsı güden ve rekabetçi bir tipoloji yaratılarak üniversite ortamı dönüştürülmektedir. Oysa bize öğretilenin aksine, insan ne doğuştan bencildir ne de kötüdür.

Yaşadığımız bu dönemde artık bir soru doğal olarak daha şiddetli olarak sorulmaktadır:

Üniversiteler gericileşmekte midir yoksa insanları gericileştirmekte midir? 

Komünistlerin ise başka bir yanıtı var bu soruya.

İnsanları bu hale getiren, açıkça sistemin yani kapitalizmin kendisidir. "Yeni" bir insan için tek yol da bu düzenle kavga etmektir. Çevresine ve toplumuna duyarlı, insanlık için bilim yapan, bir bütün olarak yaşadığı toplumun çıkarlarını düşünen bir üniversite hepimiz isteği ve talebidir. Bu da ancak üniversitelerimizi kuşatan sermaye düzenine son vermekle ve sosyalizm mücadelesine katılmakla mümkündür.

Bu toplumsal dönüşüm içinse, sosyalizm mücadelesini üniversitelerde yükseltmek ilk görevimizdir.

İşte Sosyalizm Üniversiteleri, bu mücadelenin bir parçası olarak yola koyuluyor.

Komünist Gençlik, kapitalizmi ve onun sömürü düzenini yıkmak için üniversitelerde Sosyalizm Üniversiteleri’ni kurmaya çağırıyor.

Sosyalizm Üniversiteleri, bilimsel bir yöntemle içerisinde yaşadığımız sistemi ve tarihteki tüm sınıflı toplumları analiz etme, insanlığın ve toplumların evrimini tartışma, devrim fikrine karşı yapılan deformasyona dur deme gibi bir iddia ve misyonla yola çıkıyor.

Sosyalizm Üniversiteleri, eşit ve özgür bir düzenin kurulabileceğini kanıtlayacak içeriğiyle, Aralık ayında Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite kampüslerinde başlıyor.

Bizler dünümüzü hatırlıyor; yarını düşlüyoruz.

Geleceğimiz çalan bu düzenin, ancak sosyalizm mücadelesiyle değiştirilebileceğini biliyoruz.

Eşit ve özgür bir gelecek için Sosyalizm Üniversiteleri’ni kurmaya, büyütmeye ve yaygınlaştırmaya çağırıyoruz. Kapitalizmin kötücül ve bencil bireyine karşı; sosyalizmin aydın, ileri ve örnek "yeni insanını" yaratmak için..."