Soma'nın yıldönümünde, yurttaşlar sokağa çıktı

Soma'da yaşanan maden katliamının yıldönümünde, yurttaşlar ülkenin pek çok kentinde sokağa çıktı.

Geçtiğimiz yıl Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan iş cinayetinde 301 madencinin yaşamını yitirişinin yıl dönümünde, Türkiye'nin pek çok kentinde eylemler düzenlendi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve siyasi partiler İstanbul’da Tünel’de toplanarak, Galatasaray Meydanı’na kadar ‘Soma’yı unutma’ sloganıyla yürüdü. 

Cinayette yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler ve baretlerle yürüyen eylemciler, “Soma'nın katili taşeron devleti”, “Soma’nın kömürü AKP’yi yakacak”, “Hırsız, katil AKP” sloganları attı.

Soma'da katledilen madenciler anısına Galatasaray Lisesi'nin önünde bir saygı duruşunda bulundu, yapılan açıklamada, "Katliamın sorumlusu Ermenek'in, Soma'nın,Torunlar'ın sorumlusu AKP'dir" dendi.

Kadıköy'de yapılan Birleşik Haziran Hareketi'nin eyleminde ise Boğa heykeli önünde toplanan eylemciler, Kadıköy Rıhtım'a yürüdü ve burada mumlarla #Soma yazdı. Eylemciler; "Hukuk bittiyse Haziran başlar" sloganıyla yürüdü.

ANKARA MADENCİ ANITI'NDA
Ankara’da saat 19.00'da biraraya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB, BHH ve siyasi partiler, Sakarya Meydanı’nından Madenci Anıtı’na yürüyüş yapıldı. Eylemciler, anıta karanfiller bıraktı.

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde toplanan yurttaşlar Gündoğdu Meydanı'na yürüyerek burada madende ölenlerin anısına denize karanfil bıraktı. Kitlenin en önünde 'Somayı Unutma Unutturma' pankartı taşınırken Birleşik Haziran Hareketi, "Kaza değil katliam, katil Tayyip Erdoğan" sloganıyla yürüyüşe katıldı.

Yapılan basın açıklamasında, geçen yılki kazadan kurtulan bir maden işçisi, “Ne Soma’yı ne de sorumluları asla unutmayacağız. Ostim, Davutpaşa, Soma, Ermenek, Torunlar… 5 ay içinde 3 büyük iş cinayeti: 329 can! AKP iktidarındaki 12 yılda iş cinayetlerinde 15 bin insanımızı yitirdik! Soma’nın ardından AKP ‘işin fıtratında var’ dedi. Diyanet İşleri, ‘fazla kurcalamayın’ diye uyardı! Ne kaza ne kader ne de fıtrat; bunlar cinayet. Biliyoruz ki neden özelleştirmeler, taşeron, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalıştırmadır. Baretin altında bir hesap var! Bu hesap, yeraltında ve yerüstünde emekçileri günışığına hasret, açlığa ve ölüme mahkum edenlerle mutlaka görülecektir” dedi.

Antalya’da biraraya gelen Birleşik Haziran Hareketi üyeleri Soma için yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Bursa Setbaşı, Yalova Uğur Mumcu Meydanı, Eskişehir EsPark önünde de Soma için eylem vardı.

Adana'da, Atatürk Parkı'nda BHH Adana Meclisi adına bir basın açıklaması okundu. "Baretin Altındaki Hesap Sorulacak" başlığını taşıyan basın açıklamasında "Bu hesap, yer altında ve yer üstünde emekçileri gün ışığına hasret, açlığa ve ölüme mahkum edenlerle mutlaka görülecektir. Madencilerden biliyoruz ve onlardan öğrendik. Onlar yer altında birbirlerini yalnız bırakmazlar. Azıklar paylaşılır, yer altında küslük olmaz. Haziran Türkiyesi'nde madencilerin yer altı kardeşliği, gün ışığında sürecek. Soma'nın hesabı sormak için ayaktayız. Haziran'ın ateşi AKP'yi yakacak!" sözlerine yer verildi.