Soma maden katliamı davası, Ankara katliamı grevi nedeniyle ertelendi

Soma maden katliamı davasının 4'üncü duruşması bugün Akhisar'da görülecekti. Dün başlayıp bugün devam eden grev ve boykot kararı gereğince, madende katledilenlerin avukatları duruşmaya girmeyeceklerini açıkladılar. Duruşma yarına ertelendi. Duruşmaya gelen maden katliamında ölenlerin yakınları da, bu kez Ankara katliamını anan bir pankartla geldiler.

09.38

Soma duruşması yarına ertelendi. 

Madende katledilenlerin avukatları, dün başlayıp bugün devam eden genel grev ve boykot kararı gereğince, duruşmaya girmeyeceklerini açıkladılar. Sanık avukatları da bu karara uyacaklarını ifade edince, mahmeke heyeti Soma duruimasını yarına erteledi.


Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve resmi rakamlara göre 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın 4. duruşması bugün görülecek. 

800 POLİS GÖREVLENDİRİLDİ
Akhisar Belediyesi Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu’nda görülen duruşma öncesi Akhisar Belediyesi’ne bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri güvenlik çemberleri oluşturdu. Son yaşanan terör olaylarının ardından dava salonu etrafındaki güvenlik çemberi genişletildi. Daha önce Atatürk Parkı içerisinde bulunan GEDAŞ’a ait trafo yanında son bulan güvenlik çemberi, 167. Sokak üzerine kadar uzatıldı. 800 polis görevlendirildi. 

"ÖFKELİYİZ, YASTAYIZ, İSYANDAYIZ"
Duruşmayı izlemeye gelenler, ölen madencilerin yakınları, madenci aileleri Akhisar pazaryerinden duruşmanın yapılacağı Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'ne kadar yürüdü. Maden katlaimında ölenlerin yakınları, bu kez duruşmaya Ankara katliamını anan bir pankartla geldiler. Pankartta "Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız, isyandayız, korkmayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız, affetmeyeceğiz" cümlesi dikkat çekti.

MADENDEN SAĞ KURTULANLAR İFADE VERECEK

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, önceki duruşmalarda sanıkların ifadesi alınarak çapraz sorgularının yapıldığını, avukatların beyanlarının alındığını anımsattı.

Arslan, "Önceki duruşmada madenden sağ kurtulan tanıkların ifadelerinde görüldü ki asıl beyanlar onların ifadesinin alınmasıyla ortaya çıkıyor. 301 işçimizin nasıl öldüğünü, hangi ihmallerin olduğunu daha da ortaya çıkıyor. Bu anlamda  bilirkişi incelenmesine gittiğinde bu tanıkların beyanları çok önemli olacak. Her aşamada yeni tanıkların eklenmesi mümkün olacak” dedi.   

DAVADA KİM NEYLE YARGILANIYOR?
Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12’si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklu bulunuyor.

Maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal ise tutuksuz yargılanıyor.