Soma davasında işçiler konuştu: Müfettişin denetleyeceği yeri düzenliyorduk!

Soma işçi katliamı davasının görülmesine, faciadan yaralı kurtulan şikayetçi işçiler dinlenmesiyle devam edildi. Mağdur işçiler, sorunları amirlere bildirdiklerinde "sen işine bak" yanıtı aldıklarını, müfettişler gelmeden önce neresi denetlenecekse orayı düzene koyduklarını, müfettiş gelmeden bazı yerlere sensörler takıldığını anlattılar.

Manisa’nın Soma ilçesinde resmi verilere göre 301 madencinin öldüğü işçi katliamı davasının görülmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Bu duruşmada, kazadan yaralı kurtulan işçiler dinlendi.

Mağdur Bilal Altıntaş’ın iş cinayetini anlatmaya başlamasıyla salondaki madenci yakınları ağlamaya başladı. Fenalaşan kişilere sağlık ekipleri müdahale etti. Altıntaş, beş yıldır madende çalıştığını, tehlikeli durumlarda ne yapacakları konusunda bilgi verilmediğini, genel tatbikat düzenlenmediğini belirtti. İş cinayetinin olduğu bölgede son dönemde sıcaklığın çok arttığını, dinamit atımlarının ardından karbonmonoksit ölçümü yapılmadığını, atımdan sonra çalışmaya geri döndüklerini ifade etti.

"SORUNLARI BİLDİRDİĞİMİZDE BİZE 'İŞİNE BAK' DİYORLARDI"

Altıntaş, yaşadıkları sorunları üstlerine bildirdiklerinde "işine bak" karşılığı aldıklarını söyledi.

Müfettişler gelmeden bir hafta, 10 gün önce haberleri olduğunu belirten Altıntaş, "Hazırlık yapıyorduk. Nereyi kontrol edeceklerse düzene koyuyorduk. Devlet günde 1 metre ilerleme ister, biz bazen 5 metre ilerliyorduk. Müfettiş gelince ilerlemeyi durduruyorduk, gerekiyorsa o bölümü kapatıyorduk" diye konuştu. 

Altıntaş, "Mis" adlı taşeron şirket aracılığıyla işe girdiğini ancak bir daha taşeronu görmediğini belirtti.

"FACİANIN OLDUĞU GÜN MESAİ BİTMESİNE RAĞMEN ÇALIŞMAYA ZORLANDIK"

Ceyhan Bağdatlı ise “Olayın olduğu gün mesai bitmesine rağmen, çalışmaya zorlandık. Ben sinirlenip çıktım öyle kurtuldum. Sıcaktan dolayı her yerimiz ter oluyordu. Daha önce müfettişin geleceğinden haberleri oluyordu. Müfettiş geliyor diye temizlik yaptık” dedi.

SANIK AVUKATLARINA TEPKİ

Mahkeme Başkanı ve cumhuriyet savcısının sorularını yanıtlamasının ardından Altıntaş'a, sanık avukatları da sorular yöneltti.

İlk olarak söz alan tutuklu sanıklardan işletme müdürü Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in "Yanlış beyanda bulunmak, adaleti yanıltmak suçtur" demesine, salondakiler ve müşteki avukatları tepki gösterdi.

"KEPÇEYLE ÇALIŞILMAYACAK YERDE ÇALIŞTIK"

Soruları yanıtlayan Altıntaş'ın, müfettişler geldiğinde tam olarak ne yapıldığını sorulması üzerine verdiği "Kepçeyle çalışılmayacak yerde çalıştık. Müfettiş gelecek diye buranın girişini, içindeki kepçeyle bantla kapattık" cevabını, salondakiler alkışlarla karşıladı.

Altıntaş, müfettiş gelmeden bazı yerlere sensör konulduğunu, emniyetçileri, telefonla arayınca gelmedikleri için çoğunlukla sözlü çağırdıklarını anlatarak, "Üretime kapatılmış yerlerde, ısınma oluyordu. Mekanize ayağın çalışmasının bittiği yerde, ısınma sorunu çıkmıştı. Burayı soğutmak için kullandığımız suyun sıcaklığında, banyo bile yaptık" diye konuştu.

SOMA İŞÇİ KATLİAMI DAVASI 

Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.

230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.